Banjaluka: Centralno gradsko groblje u funkciji

Danijela Stokanić
Banjaluka: Centralno gradsko groblje u funkciji

Banjaluka - Centralno gradsko groblje u Vrbanji od juče je u funkciji, a ukopi već od danas mogu da se obavljaju.

Potpisom na ugovor zamjenika gradonačelnika Jasne Brkić i direktora Komunalnog preduzeća "Gradsko groblje" Nedeljka Milakovića juče su otklonjeni pravni nedostaci u upravljanju grobljem. Grad je novoizgrađeno Centralno gradsko groblje u Vrbanji dao na upravljanje pomenutom preduzeću.

- Riječ je o jednom od najznačajnijih komunalnih projekata na području grada, čija je realizacija započela još 2008. godine.

Okončana je prva od ukupno tri faze izgradnje, a do sada je uloženo 17,1 milion KM kreditnih sredstava - rekla je Brkićeva.

Dodala je da je ugovorom regulisano da je groblje u Vrbanji posebna poslovna i organizaciona jedinica, koja ima sve prateće sadržaje i gdje će biti sahranjivani pripadnici svih konfesija.

- Ukupan kapacitet groblja, kada se projekat u potpunosti završi, biće oko 24.800 grobnih mjesta, što će biti dovoljno za narednih 35 godina. Sadašnji kapacitet je oko 4.200 mjesta, a cijene svih usluga biće pod kontrolom Skupštine grada - rekla je Brkićeva.

Milaković je izjavio da je groblje već pripremljeno i da prvi ukopi mogu da se obavljaju.

- Cijene grobnica, pogrebne opreme i ostalih usluga biće niže za 20 odsto. Recimo, grobnica čija cijena 4.700 maraka biće manje od 4.000 maraka, a sve uz mogućnosti plaćanja na 12, 24 i 36 mjesečnih rata - objasnio je Milaković.

Prema njegovim riječima, u prethodna dva mjeseca uredili su oko 300 grobnih mjesta.

- Salon pogrebne opreme je spreman, tu je i cvjećara, a u toku je i priprema bifea, dok je u drugoj fazi planirano uređenje restorana za pripremu hrane nakon sahrane - rekao je Milaković.

Dodao je da će se na novoizgrađenom groblju, između ostalog, po zakonu moći vršiti i obdukcija tijela, te da posjeduje sve upotrebne dozvole.

Nema privatizacije

Zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić istakla je da ovih dana po gradu kruže raznorazne spekulacije o privatizaciji groblja.

- Priče koje kruže da je ovo privatizacija groblja na mala vrata prosto nisu tačne - kategorična je Brkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana