Banjaluka: Bolje grijanje u 1.400 stanova

Sanja Amidžić
Banjaluka: Bolje grijanje u 1.400 stanova

Banjaluka - Gradonačelnik Slobodan Gavranović i direktor "Toplane" Mićo Milovanović juče su u naselju Starčevica pustili u rad mini-kotlovnicu koja će zagrijavati 1.400 domaćinstava.

Gavranović je podsjetio da je u izgradnju kotlovnice uloženo oko 5,5 miliona maraka i milion maraka u rekonstrukciju postojeće toplovodne mreže.

- Na pripremi ovog projekta radili smo više od godinu da bi došlo do realizacije. Zajedno sa kotlovnicom u naselju Kočićev vijenac, koja je nedavno puštena u funkciju, ova dva kapaciteta značajno će poboljšati kvalitet grijanja u gradu - rekao je Gavranović, koji je prvi potpalio kotlovnicu. Dodao je da je "Toplana" u teškoj situaciji i da su u saradnji sa gradom pronašli mogućnosti da realizuju ova dva velika projekta.

- Ovo pokazuje da se značajni projekti mogu realizovati i u teškoj situaciji ako se traži izlaz iz nje - kazao je prvi čovjek grada i dodao da isporuka grijanja na području grada u narednom periodu nije sporna. 

Milovanović je rekao da puštanjem u funkciju kotlovnice u naselju Starčevica nestaju i problemi ovog dijela grada sa grijanjem.

- Ukupan kapacitet kotlovnice je deset megavata, što je dovoljno za zagrijavanje više od 1.000 domaćinstava prosječne površine 60 kvadratnih metara sa srednjom toplotnom izolacijom - objasnio je Milovanović. Dodao je da bolji kvalitet grijanja u ovom naselju stanovnici mogu očekivati za tri dana, dok se postigne radna temperatura i izvrši pregled kotlova.

Mještanka Starčevice Milena Kosić kazala je da otvaranjem kotlovnice očekuje bolji kvalitet grijanja.

- Temperature ove godine nisu bile ispod nule, tako da nismo osjetili veliku hladnoću, ali proteklih godina smo morali da tražimo dodatni izvor za zagrijavanje stana - rekla je Kosićeva.

Mazut

Preduzeće "Toplana" raspolaže dovoljnim količinama mazuta i održava se kontinuitet u isporuci toplotne energije, rekao je Mićo Milovanović i dodao da u narednom periodu neće doći do nestanka grijanja.

- "Toplana" za sada od gradskih vlasti ne planira da traži poskupljenje cijena svojih usluga - kazao je Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana