Banjaluka: Biće grijanje još kvalitetnije

Vesna Popović
Banjaluka: Biće grijanje još kvalitetnije

Banjaluka - Iako je sezona grijanja završena prije dva mjeseca, za radnike "Toplane" nema predaha, jer su uveliko počeli sa pripremama za narednu sezonu grijanja. Za radove na distributivnoj mreži i proizvodnim kapacitetima, kao i nabavku rezervnih dijelova, materijala i opreme biće uloženo oko 3,25 miliona KM što će svakako dovesti do toga da u narednu grejnu sezonu "Toplana" uđe spremnija nego ranijih godina.

- Redovni godišnji remont proizvodnih i distributivnih kapaciteta teče po planu. Naše ekipe su na terenu, popravljaju se i zamjenjuju dotrajali dijelovi i nastoje otkloniti sve kvarove koji su uočeni tokom prethodne sezone grijanja - rekao je direktor "Toplane" Mićo Milovanović.

On je naglasio da se trenutno u gradu, na više lokacija, obavljaju radovi na zamjeni cjevovoda, sanaciji šahtova i toplotnih podstanica.

- Posebnu pažnju usmjerili smo na popravku distributivne mreže  u ulicama Branka Radičevića i Ive Andrića, kao i na zamjenu vrelovodnih šahtova na Bulevaru cara Dušana i u krugu Kliničkog centra. Popravkom i zamjenom ovog dijela mreže će konačno biti otklonjen problem grijanja u naselju Sime Matavulja - istakao je Milovanović.

S obzirom na to da je izgradnja i puštanje u rad dvije toplane, na Starčevici i Kočićevom vijencu, pokazala puni efekat, zbog koga su potrošači više nego zadovoljni grijanjem, planirano je proširenje kapaciteta u ovim naseljima.

- Do sada je veliki dio Starčevice bio priključen na novu toplanu. Međutim, mogućnosti nove toplane je da kvalitetno grije i preostali dio ovog naselja. Izgradnjom vrelovoda u dužini od 200 metara u ulici Vojislava Đede Kecmanovića biće omogućeno da se kompletno naselje grije sa nove kotlovnice čime ćemo mnogo smanjiti potrošnju mazuta, a stanovništvu obezbijediti još kvalitetnije grijanje - rekao je Milovanović i naglasio da je  proširenje broja potrošača urađeno i u naselju Kočićev vijenac.

Prema njegovim riječima u ovogodišnjem remontu, u 15 podstanica biće ugrađeni novi izmjenjivači toplote, što će poboljšati grijanje u objektima koji se toplotnom energijom napajaju iz ovih podstanica.

- I pored toga što je toplifikacioni sistem dotrajao, mi ćemo uložićemo maksimalne napore da otklonimo kvarove i svim našim potrošačima obezbijedimo još kvalitetnije grijanje - rekao je Milovanović.

Iz "Toplane", još jednom, apeluju na etažne vlasnike, zajednice etažnih vlasnika, kao i vlasnike toplotnih podstanica, da takođe izvrše remont svojih podstanica i kućnih instalacija, što im je po Zakonu o održavanju zgrada i obaveza, kako bismo svi spremno dočekali narednu sezonu grijanja.

Kamata

Toplana je od 1. januara ove godine počela sa obračunom zatezne kamate za neblagovremeno plaćene račune, odnosno računa kojim je prošao rok dospijeća plaćanja. Toplana je zadnja javna organizacija koja je uvela obračunavanje minimalnih zateznih kamata, zbog čega molimo potrošače da blagovremeno izmiruju svoja dugovanja kako bi izbjegli dodatne troškove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana