Banjaluka: Betoniranjem protiv izlijevanja Široke u Rakovačkim barama

Jasmina Perišić
Banjaluka: Betoniranjem protiv izlijevanja Široke u Rakovačkim barama

Banjaluka - Sanacija dijela korita rijeke Široke, u dužini od 300 metara, u naselju Rakovačke bare, trebalo bi da počne uskoro.

Kako saznajemo, u toku je izbor izvođača radova na ovom projektu, a iz Gradske uprave su potvrdili da je Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva RS zaduženo za finansiranje i izbor izvođača ovih radova.

- Spreman je glavni projekat regulacije korita rijeke u dužini od 2.400 metara, uzvodno od mosta u ulici Mlađe Ćusića. Procjena potrebnih sredstava za cjelokupan projekat je dva miliona maraka - rekli su u Gradskoj upravi i dodali da će ovaj put biti betonirano samo 300 metara korita rijeke uzvodno od pomenutog mosta u ulici Mlađe Ćusića.

Predsjednik Mjesne zajednice Rosulje Željko Gagula kaže da mještani dugo čekaju na sanaciju ovog dijela korita.

- Tih 300 metara koji će biti betonirani su druga faza radova na koritu rijeke. Već je izbetonirano pet kilometara korita ranijih godina, a sada će nam od 2.400 metara preostalog neizbetoniranog korita betonirati 300 metara u naseljenom dijelu, što puno znači, jer je već počeo odron obale - kazao je Gagula. On je dodao da je projektom planirana i kanalizaciona mreža, ali da su od gradskih vlasti dobili odgovor da nije izvjesno da li će biti dovoljno novca da se i to uradi.

- Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS je tražilo od opštine da aplicira samo sa gotovim projektima za neku rječicu i na sreću mi smo među rijetkima koji su imali završen projekat - rekao je Gagula. Interesantno je, kako Gagula kaže, da neki od mještana čija su dvorišta izložena mogućem izlijevanju rječice, nisu objeručke pozdravili ove radove.

- Razgovarao sam sa mještanima i nisam baš zadovoljan trenutnim reakcijama. Postoje oređena zatezanja vlasnika imanja uz riječno korito da im prvo bude isplaćena nadoknada za dio zemljišta koji bi im bio izuzet prilikom radova na koritu - rekao je Gagula i dodao da se nada da će pronaći zajednički jezik, jer ni njima ne odgovara da im imanja pri većim kišama budu poplavljena.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana