“Banjalučku lastu” vježbaju u Derventi

Jelena Tanacković
“Banjalučku lastu” vježbaju u Derventi

BANjALUKA - Neadekvatni uslovi za vježbanje popularnih skokova sa Gradskog mosta u najvećem gradu Srpske natjerali su zaljubljenike u ovu adrenalinsku disciplinu da treniraju u drugim gradovima jer u Banjaluci nemaju skakaonice.

“Banjalučka lasta” je svojevrstan brend grada i događaj koji se izdvaja u okviru “Ljeta na Vrbasu”, zbog svoje popularnosti, ali i istorije, jer ova disciplina seže daleko u prošlost.

Članovi kluba skakača “Banjalučka lasta”, i pored zapaženih rezultata koje ostvaruju u svom gradu, ali u cijeloj BiH i van njenih granica, prinuđeni su da se za sva ta takmičenja pripremaju na mnogim lokacijama izvan krajiške ljepotice.

Iz ovog kluba kazali su za “Glas Srpske” da bezbjednost svih skakača mora biti na prvom mjestu, te da zbog toga biraju lokacije koje pružaju sve potrebne uslove.

- Sigurno izvođenje ovog zahtjevnog skoka iziskuje fizičke i psihičke pripreme koje su neizostavni dio svakog takmičenja, što su skakači “Banjalučke laste” pokazali i proteklog vikenda, osvojivši prvo mjesto skokovima sa Gradskog mosta - rekao je predsjednik kluba Igor Arsenić.

Iako na Vrbasu nigdje nemaju skakaonicu za vježbanje, Arsenić ističe da ostaruju zapažene rezultate.

- Za ovogodišnje “Ljeto na Vrbasu” pripremali smo se u Derventi, gdje ima toranj i tu smo uvježbavali sigurne “laste”. Međutim, nedostaje nam skakaonica u Banjaluci kako bismo konačno imali svoje mjesto za izvođenje takvih skokova - kazao je Arsenić.

Kako bi sebi olakšali, banjalučki skakači pokrenuli su projekat izrade skakaonice u krajiškoj ljepotici.

Prema riječima Arsenića, izbor lokacije za izgradnju skakaonice na Vrbasu trajao je dugo, a na kraju je odlučeno da ona bude na Zelenom mostu.

- Tražili smo idealnu lokaciju jer mi nedjeljom treniramo i potrebna nam je publika da nas gleda. Koliko god je teško skočiti, lakše je kada na kraju čujete aplauz podrške. Pored skakaonice, ova lokacija sadrži i dodatne sportske rekvizite koji nam omogućavaju fizičke pripreme - kazao je Arsenić. Za klub, čiji skakači učestvuju i na međunarodnim takmičenjima, izgradnja skakaonice je neophodna.

- Početak radova očekujemo već sljedeće sedmice, a trebalo bi da napravimo jednu skakaonicu od tri metra sa obale, dok će skakaonice od šest, devet i 12 metara biti fiksirane na srednji stub Zelenog mosta - objasnio je Arsenić i dodao da će izgradnja skakaonica omogućiti Banjalučanima da čuvaju tradiciju, a da će se oni truditi da svake nedjelje zasluže aplauz.

Članovi

Klub skakača “Banjalučka lasta” ima oko stotinjak članova, od kojih 25 aktivno skače.

- Naši članovi su čak i djeca od 12 godina, dok najstariji skakač ima 28 godina. Adrenalin i strah u kombinaciji su naši pokretači - kazao je Igor Arsenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana