Banjalučkim vatrogascima pune ruke posla: Za dan intervenišu i po deset puta

Sara Bojanić
Banjalučkim vatrogascima pune ruke posla: Za dan intervenišu i po deset puta

BANjALUKA - Ljudska nepažnja i visoke temperature iz dana u dan rasplamsavaju sve veći broj požara, što banjalučkim vatrogascima pričinjava velike probleme, zbog čega su tokom samo jednog dana morali da intervenišu čak 11 puta.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” komandant banjalučke Vatrogasne brigade Miroslav Malinić i dodao da su u prvih šest mjeseci ove godine imali 660 intervencija.

- Oko 480 puta intervenisali smo na suzbijanju požara, a ostale intervencije odnosile su se na pružanje pomoći stanovništvu, poput otvaranja stanova, spasavanja životinja i pružanja pomoći u saobraćajnim nesrećama - rekao je Malinić.

Naveo je da je banjalučka Vatrogasna brigada u čitavoj prošloj godini intervenisala ukupno 953 puta te da je do sada u ovoj godini primjetan veći broj intervencija.

- Požari najčešće izbijaju zbog nesavjesnog ponašanja pojedinaca, a vrućine, sušni period i manjak vlage u šumama dodatno doprinose lakšem izbijanju i širenju vatre - kazao je Malinić.

Pojasnio je da vrućina nije uzrok požara, već pojedinci koji pale vatru na otvorenom prostoru.

- Češće dolazi do požara u ruralnim područjima, ali nerijetko imamo intervencije u prigradskim i gradskim naseljima - rekao je Malinić.

Naglasio je da je tokom ljetnog perioda zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru.

- Kada je paljenje vatre dozvoljeno, ljudi moraju obezbijediti to područje, gorive materije mora biti u što manjoj količini, moraju biti obezbijeđena priručna sredstva za gašenje požara i lokacija paljenja mora biti udaljena 100 metara od ivice šume i od objekata na koje se vatra može prenijeti - naglasio je Malinić.

Poručio je da svakodnevno apeluju na građane da se suzdrže od bilo kakvog oblika paljenja vatre.

- Paljenje vatre po ovako sušnom i toplom vremenu ne ugrožava samo imovinu nego i ljudske živote. U narednim danima najavljene su izuzetno visoke temperature, a sve to može da bude uzrok novih požara i da na­m oteža njihovo gašenje - poručio je Malinić.

Kazne

Prema Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno je paljenje korova i drugog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana