Banjalučkim drumovima krstare krntije

Danijela Stokanić
Banjalučkim drumovima krstare krntije

Banjaluka: Prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju obavlja se u dotrajalim autobusima, koji su zagazili i u četvrtu deceniju.

Putnici kažu da je udobnost u nekim vozilima katastrofalna. Zimi, kako objašnjavaju, često se voze bez grijanja, a sada bez klime, dok, kako ističu, ima autobusa koji i prokišnjavaju, pa u šali kažu da im je obavezna dodatna oprema kišobran.

Uroš Zečević, koji živi u naselju Starčevica, kaže da su autobusi, koji saobraćaju kroz to mjesto, poprilično stari i neuslovni.

- Riječ je o vozilima prevoznika "Central". Oni imaju autobuse toliko stare da je vožnja u njima slična kao u filmu "Ko to tamo peva". Osjećaju se neugodni mirisi, a i pod velikim znakom pitanja je bezbjednost, jer je starost nekih njihovih vozila sigurno oko 30 godina - rekao je Zečević.

U preduzeću "Central" ističu da je prosjek starosti autobusa 13 godina, te da u idućem periodu paliraju da obnove vozni park i da nije na mjestu kritika korisnika njihovih usluga.

Kako su objasnili u Udruženju vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza, vožnja u autobusima starim i po 30 godina je i te kako rizična.

- Pojedini prevoznici obnavljaju koliko-toliko svoj vozni park. Međutim, svi oni, sem "Autoprevoza", vozni park "obnavljaju" sa već polovnim vozilima, koja kupe u Njemačkoj i drugim evropskim gradovima. Međutim, da su ta vozila valjala, tamo bi se vozila, a ne bi ih nama prodavali - rekao je predsjednik Udruženja Draško Talijan.

Da je vozni park star i dotrajao pokazuje i nedavna kontrola autobusa, koji su upućeni na vanredne tehničke preglede. Od kontrolisana 22 čak ih je 15 bilo neispravno.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović je istakao da je prosjek starosti autobusa prije dvije godine bio 19 i po godina.

- Kad je u pitanju bezbjednost putnika, mi u gradskom prigradskom prevozu uvijek imamo tempirane bombe koje u svakom momentu mogu da eksplodiraju, zbog tehničke neispravnosti i dotrajalosti - rekao je Jaćimović i osudio postupke pojedinih prevoznika, koji kupuju polovne autobuse.

Zamjenik direktor "Bočac tursa" Slobodanka Marčeta je istakla da svake godine obnavljaju vozni park.

- Od početka godine smo već kupili dva autobusa, a do kraja godine planiramo još njih nekoliko. Ne prođe godina a da ne kupimo autobus - rekla je Marčeta i dodala da u voznom parku imaju oko 20 autobusa.

U Gradskoj upravi ističu da je za učešće autobusa u javnom prevozu bitno da vozila bude registrovana i da imaju odgovarajuću licencu. Licenca se izdaja na određen broj godina. Vozila starija od 20 godina dobijaju licencu na godinu.

Prigovori

Prigovori na uslove u gradskom i prigradskom prevozu stižu i na adresu Udruženja potrošača RS.

- Od početka godine imali smo dva prigovora na uslove u gradskom prevozu - rekao je sekretar Udruženja Dragovan Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana