Banjalučki "Vodovod": Voda je ispravna

Srna
Banjalučki "Vodovod": Voda je ispravna

BANjALUKA - Banjalučki "Vodovod" saopštio je da inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti kada je riječ o kvalitetu vode za piće, te da voda iz infiltracionih taložnica ne može ugroziti zdravlje potrošača jer se ona ne pije.

-Infiltracione taložnice na infiltracionim poljima su sastavni dio bunarskog sistema koji je u funkciji od 1941. godine. Riječ je o sirovoj vodi rijeke Vrbas kojom se pune taložnice za vještačko obogaćivanje tla vodom – kvašenje, da ne bi dolazilo do presušivanja bunara - navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da je riječ o sirovoj površinskoj vodi, pojava fitoplanktona i zooplanktona, viših i nižih biljnih i životinjskih vrsta je sasvim normalna i prirodna, dodaju iz "Vodovoda".

-Ne radi se o vodi za piće, niti u fazi u procesu prečišćavanja vode. Voda iz infiltracionih taložnica se ne pije i kao takva ne može ugroziti zdravlje potrošača - ističe se u saopštenju.

Iz "Vodovoda" dodaju da se čišćenje infiltracionih taložnica nikad ne radi u periodu velikih vrućina i enormne potrošnje vode, nego se to radi po planu i prema ISO-standardima.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je prilikom inspekcije infiltracionih bazena banjalučkog "Vodovoda" utvrđeno da su ovi bazeni zapušteni i da su prisutne alge.

On je dodao da je resorno ministarstvo juče primilo izvještaj glavnog inspektora za hranu, te da dostavljene informacije prikazuju prilično zapušteno stanje infiltracionih bazena, prisustvo algi i otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana