Banjalučki taksisti prekinuli praksu dugu 11 godina: Poskupljenje goriva ukinulo popust “na poziv”

Aleksandra Todorović
Banjalučki taksisti prekinuli praksu dugu 11 godina: Poskupljenje goriva ukinulo popust “na poziv”

BANjALUKA - Poskupljenje goriva i rezervnih dijelova za automobile primorale su taksiste da ukinu popust “na poziv” i tako prekinu praksu dugu 11 godina.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja “Banjalučki taksi” Dragan Purišić i dodao da su cijene njihovih usluga ostale nepromijenjene.

- Ukinuli smo popust “na poziv” koji je do sada bio na snazi, ali cijena je ostala ista, odnosno dvije marke po startu i 1,5 KM po pređenom kilometru. Osim poskupljenja goriva i auto-dijelova, mnoge kolege imaju dotrajala vozila pa je kupovina novih vozila neminovnost - kazao je Purišić.

Pojasnio je da ne planiraju uvoditi još novina, ali i da se cijena usluga neće povećavati.

Istakao je da su dva taksi udruženja putnicima do sada davala 20 odsto popusta, dok su sva ostala imala 10 odsto popusta na poziv.

Purišić naglašava da je trenutno stanje vraćeno u predpandemijske okvire.

- U julu i avgustu ostvarili smo odlične rezultate poslovanja. Razlog tome je što ove godine veliki broj sugrađana nije išao na ljetovanje te su ostali u gradu i koristili naše usluge - potvrdio je Purišić

Naglasio je da su ih pozitivno iznenadili ostvareni rezultati u ljetnim mjesecima te se nada da će taksistima dodatni izvor prihoda biti i u oktobru, kada fakulteti počinju sa radom i oživi studentski grad.

- Najveće prihode smo ostvarili od ljudi koji žive i rade u inostranstvu, a godišnji odmor su proveli u Banjaluci. Oni su najviše koristili naše usluge na gradskim relacijama - rekao je Purišić.

Istakao je da je veliki broj njegovih kolega u dugovima zbog teškog udarca koji je sa sobom donijela pandemija prouzrokovana virusom korona, jer jedan period taksi služba uopšte nije radila.

- Vlada Srpske nam je izašla u susret i rekla da neće biti kamata na te neplaćene obaveze koje su se nagomilale u periodu pandemije. Ako bi stanje sa putnicima i polascima ostalo kao sada, taksisti bi mogli da normalno otplaćuju svoje obaveze - naglasio je Purišić.

Korisnici

Banjalučanka Maja S. koja skoro svakodnevno koristi taksi usluge, požalila se ekipi “Glasa Srpske”, jer je ukinut popust “na poziv” i rekla da će od sada morati naći alternativni način za odlazak na posao.

- Često se susrećem sa problemom da nema vozila ili ih moram dugo čekati. Razumijem da je ovo bio težak period za taksiste, ali nije ni za nas ostale bilo ništa lakše. Planiram uskoro polagati vozački ispit, a do tada ću na posao ići autobusom - kazala je ova Banjalučanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana