Banjalučki prevoznici ponovo protestovali, zaustavili 30 autobusa u centru grada

Jelena Tanacković
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Prevoznici javnog gradskog i prigradskog prevoza u Banjaluci ponovo su protestovali tako što su jutros zaustavili 30 autobusa ispred Gradske uprave i u ulici Kralja Petra I Karađorđevića i na taj način izrazili nezadovoljstvo tražeći da se poštuje ugovor koji imaju sa gradom.

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić istakao je da je ovo protest svih pet preduzeća koji su sklopili ugovor sa Gradom te da nastavljaju sa protestima jer nijedan od njihovih zahtjeva nije uvažen.

- Mi smo sa simboličnim brojem vozila pokazali šta ova preduzeća imaju. Na protest smo dovezli rezervna vozila pa građani nisu osjetili ništa. Mi poštujemo stalno i do kraja ugovor i zakon koji nas obavezuje da obavljamo gradski prevoz – poručio je Mijić.

Tvrdi da su određene popuste koji su uvedeni platili prevoznici a ne Gradska uprava, te da tih popusta više neće biti.

-Oni nisu uplatili nijednu marku i popusta koji su uvedeni za penzionere i udruženja djece"4+" od 1.aprila više neće biti. Ne možemo i nećemo jer mi troškove toga snositi ne možemo - rekao je Mijić.

Dodao je da za ovo vrijeme obustave ni jedna linija nije kasnila, čime su ispunili ugovor.

Naglasio je da preduzeća traže da se prihvati novi cjenovnik i ispoštuje ugovor i da se svi drže onoga što je rečeno.

 - Mi smo juče prezentovali Skupštinskoj većini koje gubitke imamo svakodnevno i svakog mjeseca. Pozivamo gradonačelnika da prijedlog za rješenje problema proslijedi Skupštini i da se glasa za to. Moguća podrška grada od 500.000 KM zadovoljava samo na mjesečnom nivou - rekao je Mijić.

Mijić je naglasio da ukoliko dođe do smanjenja akciza na gorivo to neće smanjiti značajno gubitak koji imaju, čak ni za šest mjeseci.

- Ako se cijena goriva vrati na 2.59 KM za litar mi ćemo razgovarati. - rekao Mijić.

Šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka Neven Stanić rekao je da je došao da pruži podršku prevoznicima i da se nađe rješenje.

- Nije mi jasno da ne žele da se usaglase i da se dođe do kompromisa. Uloga gradonačelnika je uloga sluge građanina i da traži rješenje - rekao je Stanić. Istakao je da skupštinska većina i gradonačelnik treba da nađu rješenje, ali ako sjednu i razgovaraju.

-Ovdje je u pitanju funkcionisanje grada - rekao je Stanić.

 

Predsjednik Skupštine Mladen Ilić najavio je juče da će na vanrednoj sjednici predložiti preusmjeravanje sredstava, kako bi se pomoglo prevoznicima.

Za gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića to je neprihvatljivo i najavio je da će formirati radnu grupu koja će razmatrati osnivanje preduzeća javnog gradskog prevoza.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana