Banjalučki penzioneri zatečeni odlukom gradskog udruženja o povećanju članarini

smina Perišić
Banjalučki penzioneri zatečeni odlukom gradskog udruženja o povećanju članarini

Banjaluka - Gradsko Udruženje penzionera povećalo je članarinu sa dvije na tri KM, a prvi ček sa novim obračunom stigao je prilikom isplate avgustovske penzije što je iznenadilo mnoge penzionere, jer nisu obaviješteni o odluci onih koji ih predstavljaju.

Bosiljka Čiča kaže da je nezadovoljna odlukom i da joj je posebno krivo što većina penzionera nije obaviještena o povećanju članarine pa su se mnogi začudili kada su vidjeli umanjeni iznos na čeku.

- Niko nas nije obavijestio da će nam povisiti članarinu na tri marke. Mi smo i do sada primali umanjen iznos penzija za tri marke jer je marka odlazila na račun Fonda solidarnosti za obnovu RS, a dvije na članarinu. Kada je Vlada donijela odluku da penzioneri od jula više neće morati uplaćivati marku za solidarnost, Udruženje je odmah povisilo članarinu i tu marku prebacilo u svoju kasu - rekla je Čiča.

Dodaje da niko u Udruženju penzionera nije htio da joj napismeno da obrazloženje zbog čega je povećana cijena članarine.

- Za većinu nas je svaka marka važna, a i zašto bi neko na svoju ruku odlučivao o našem novcu. Sumnjam da će Udruženje povisiti iznos za isplatu posmrtnina kao što tvrde prilikom obrazlaganja odluke o povećanju članarine - priča Čiča.

Predsjednik Udruženja penzionera Nikola Gojković kaže da sa dvije marke nisu mogli da pokriju sve obaveze i da isplaćuju posmrtnine u pristojnom iznosu.

- Od oktobra će porodice umrlih penzionera za posmrtninu dobijati 500 umjesto 350 KM. Osim toga putem našeg Udruženja biće im uplaćeno kao i do sada 500 KM od Fonda PIO. Članarina u banjalučkoj regiji takođe iznosi tri marke. Nezadovoljni pojedinci koji ne gledaju na duže staze slobodno mogu da traže isključenje iz udruženja - kazao je Gojković.

On  je dodao da Udruženje penzionera na čijem je čelu broji 38.500 članova i da nisu svakog ponaosob mogli obavještavati.

- Skupštine svih 50 mjesnih organizacija udruženja penzionera je usvojilo ovu odluku. Najugroženiji su me molili da povisim članarinu i na četiri do pet maraka kako bi posmrtnine bile veće, a i pomoć koju im pruža udruženje. Oni pametniji od ovih koji se bune, jer ne žele da se sekiraju kako će ih porodice sahraniti - objasnio je Gojković.

 

Podrška

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da gradsko Udruženje može podizati visinu članarine ukoliko se slože mjesne organizacije udruženja penzionera.

- Povećanje članarine je usaglašeno. Bio sam na sjednici Skupštine udruženja kad se glasalo za tu odluku i svi mjesni delegati su je podržali - kazao je Rakulj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana