Banjalučki Karitas: Obnovljeno 95 poplavljenih kuća

Sanja Amidžić
Banjalučki Karitas: Obnovljeno 95 poplavljenih kuća

Banjaluka - Sanacija 95 kuća, pomoć u namještaju i aparatima za domaćinstvo za više od 230 porodica, knjige i pribor za djecu iz 145 ugroženih porodica su samo dio pomoći koju je proteklih mjeseci poplavljenom stanovništvu uputio Karitas banjalučke biskupije.

Rekao je ovo u petak direktor ove humanitarne organizacije Miljenko Aničić povodom obilježavanja Nedjelje Karatisa i dodao da je u toku obnova još 30 kuća koje su nastradale u ovogodišnjim poplavama.

- Kada se voda povukla iz poplavljenih objekata, sa volonterima smo krenuli u akciju čišćenja, posebno u onim kućama gdje žive starija lica - rekao je Aničić. Dodaje da su ugroženom stanovništvu dodijeljene velike količine hrane, vode i higijenskih sredstava.

- Postoje porodice koje doslovno nemaju šta da jedu, a kojima je u poplavama uništena i imovina, te je zbog takve situacije među stanovništvom porasla anksioznost i alkoholizam, pa smo, osim materijalne, pružili i psiho-socijalnu pomoć - kazao je Aničić.  Prema njegovim riječima nesebičnu pomoć, u ovim akcijama, pružili su Karitasi iz cijelog svijeta posebno iz Ljubljane, Zagreba, Mostara, Kopra, Graca, te humanitarci iz Njemačke kao i privatne firme.

Predsjednik Karitasa Biskupske konferencije BiH, biskup banjalučki Franjo Komarica, u poruci povodom Nedjelje Karitasa rekao je da u BiH oko 18 odsto stanovništva živi u relativnom siromaštvu, koje podrazumijeva minimum za preživljavanje, dok 15 odsto stanovništva živi u apsolutnom siromaštvu.

- Prema rezultatima naših istraživanja 60,1 odsto porodica spremno je da pomogne drugim članovima svoje zajednice koje se nalaze u stanju socijalne potrebe ili nekoj drugoj nevolji, što ohrabruje - kazao je Komarica. Zahvalio je svim volonterima i rukovodstvu Karitasa na pomaganju ugroženom stanovništvu.

Paketi

Karitas biskupije Banjaluka u proteklom periodu podijelio je oko 1.000 paketa pomoći socijalno ugroženim porodicama povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika.

- Najugroženijima smo pomogli da nabave i drva za ogrev kao i peći - rekao je Miljenko Aničić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana