Banjalučki ćevap zaštićen brend

Katarina Šaponja
Banjalučki ćevap zaštićen brend

BANjALUKA - Banjalučki ćevap od sada je zaštićen brend, što će imati veliki značaj za proizvođače ovog specijaliteta, ali i za proširenje na druge aspekte zaštite svojine kada je u pitanju Banjaluka.

Gradski menadžer Bojan Kresojević uručio je juče potvrdu, odnosno sertifikat Udruženju za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta banjalučkih ćevapa.

- Ovo znači da će svaki proizvođač, koji odluči nazvati svoj proizvod banjalučki ćevap, morati da poštuje propisanu proceduru, proces proizvodnje, sastojke i recept za njegovu izradu - pojasnio je Kresojević i dodao da je banjalučki ćevap postao brend na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Kako navodi, ovim procesom je omogućeno geografsko prenošenje banjalučkog ćevapa pa tako on nije vezan samo za Banjaluku, ali gdje god pravili ovaj proizvod moraće poštovati pravila za njegovu izradu.

- Zbog toga u svijetu imamo priliku da povećamo svijest o Banjaluci kao turističkoj destinaciji, a planiramo da i na evropskom nivou zaštitimo ovaj specijalitet - rekao je Kresojević.

Predstavnik Agencije za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo rekao je da su ćevapi brend koji je prepoznatljiv za Banjaluku i ko god dođe u ovaj grad trebalo bi da ih proba.

- Bila mi je čast i zadovoljstvo da sam u organizaciji i da sam zajedno sa Gradskom upravom učestvovao u ovoj inicijativi - naveo je Brenjo.

Prema njegovim riječima, ovo je oznaka koja ne znači samo mjesto proizvodnje, nego znači i očuvanje tradicionalne recepture i procesa, kao i metode proizvodnje koja je propisana za sve koji žele da proizvode banjalučki ćevap.

- Ovo je prvi korak ka evropskoj zaštiti i nadam se da će se banjalučki ćevap priključiti i drugim poznatim i prepoznatljivim proizvodima u svijetu - istakao je on.

Duško Tešanović iz Udruženja za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta banjalučkih ćevapa takođe je iskoristio priliku da zahvali gradu i svima onima koji su pomogli da do ovoga dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana