Banjalučka skupština u rubrici “vjerovali ili ne”: Oprema otkazala, sjednica odgođena

Aleksandra Todorović
Banjalučka skupština u rubrici “vjerovali ili ne”: Oprema otkazala, sjednica odgođena

Četvrta redovna sjednica Skupštine grada, na kojoj su odbornici trebalo da raspravljaju o 76 tačaka dnevnog reda, zbog tehničkih problema odgođena je juče za danas, a biće održana u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Odbornici nisu mogli da se registruju za aktuelni čas, bilo je problema sa mikrofonima, a nije bio moguć prenos sjednice za medije.

- Skupštinska sala nije bila u mogućnosti da funkcioniše zbog prilično zastarjelog sistema. Potrebno je modernizovati sistem star 20 godina - rekao je predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić i dodao da je na ranijim zasjedanjima bilo naznaka da može doći do ovakve situacija.

Istakao je da su za obnovu sistema potrebna značajna finansijska ulaganja.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je za modernizaciju rada Skupštine potrebno između 100.000 KM i 300.000 KM, ali da taj novac nije predviđen u ovogodišnjem budžetu.

- Nismo očekivali da će sjednica biti odgođena. Radi se o kapitalnom projektu, ali važno je da se tome posvetimo, jer ako Skupština ne može raditi, ne može da donosi odluke važne za funkcionisanje grada. Trenutno je za unapređenje dijela tehnike predviđeno oko 20.000 KM. Možda je moguće reagovati kroz realokaciju sredstva, a imamo i nagovještaj donacije od 70.000 KM za dio opreme - kazao je Stanivuković.

Odbornik SDS Aleksandar Petković kazao je za “Glas Srpske” da su u Skupštini grada trenutno loši uslovi za rad. On je saglasan sa ostalim odbornicima da je modernija oprema neophodna.

- Više od šest godina se govori o ovom problemu, a na kraju je došlo do kompletnog pucanja sistema. Smatram da nije rješenje da se pronalazi nova lokacija za diskusije već da se sjednica odvija na mjestu koje je za to predviđeno. Dosta bi se uštedjelo prelaskom na elektronski način komunikacije jer ne bi morali da nosimo bunt papira i plaćamo štampanje opreme - istakao je Petković.

Dodao je da bi trebalo misliti na novinare, koji su takođe onemogućeni da prate zasjedanje gradskog parlamenta.

- Banski dvor je zauzet do 20. juna, te je potrebna bolja organizacija kako održavanje sjednica gradske skupštine ne bi remetilo rad ostalih gradskih i republičkih institucija - kazao je Petković.

Dnevni red

Na dnevnom redu sjednice Skupštine grada, koja je juče odgođena, pa zakazana za danas, trebalo bi da bude 76 tačaka. Odbornici će, između ostalog, raspravljati o prijedlozima odluka o komunalnim uslugama, reklamiranju na teritoriji grada te o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta grada za prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana