Banjalučka lasta polijeće u nedjelju

Igor Pilipović
Banjalučka lasta polijeće u nedjelju

Banjaluka - Tradicionalna kulturno-sportska manifestacija "Ljeto na Vrbasu" počinje danas međunarodnim vaterpolo turnirom veterana, a najzanimljiviji dio programa biće skokovi sa mosta, tradicionalna "banjalučka lasta", koja se održava u nedjelju od 16 časova.

Izjavio je to juče na konferenciji za novinare direktor Turističke organizacije grada (TOBL) Ostoja Barašanin. TOBL je organizator ove 63. po redu manifestacije.

- "Ljeto na Vrbasu" je jedna od najstarijih smotri ovog tipa. Ona promoviše ljubav prema Vrbasu, sportu, okolini i zdravom životu. To je tradicija koju mi već decenijama njegujemo zajedno sa građanima. Ove godine očekujemo oko 500 učesnika - rekao je Barašanin.

Do 24. jula ljubitelji sportova na vodi i kulinarskih specijaliteta očekuje bogat program. Već je poznato da će u najatraktivnijem takmičenju "Vrbaskoj lasti" nastupiti 25 takmičara iz cijelog regiona.

- Skokovi sa Gradskog mosta se održavaju od 1936. godine. Skakači izvode "banjalučku" ili "vrbasku lastu", koja sadrži određene gimnastičke elemente. Posebno je zanimljivo da dubina Vrbasa na mjestu u koji se skače iznosi svega dva i po metra, a skače se sa mosta visine 12 metara, te je potrebno veliko umijeće i hrabrost za bezbjedno skakanje sa te visine - kazao je koordinator skokova iz TOBL-a Zoran Sanković.

Direktor Udruženja za sport i rekreaciju, koja je suorganizator manifestacije, Vladimir Kuvalja istakao je da će posjetioci "Ljeta na Vrbasu" ove godine moći uživati u kvalitetnim sportskim takmičenjima od kojih će neka biti novina na ovim područjima.

- Od ove godine u program smo uvrstili i nekoliko profesionalnih sportova, kao što je odbojka na pijesku čiji će domaćin biti "Akvana", a prvi put u Republici Srpskoj i BiH biće održan zvanični turnir u fudbalu na pijesku. Naše je da organizujemo tehnički i dio sportskih takmičenja i to će biti, nema sumnje, na vrhunskom nivou - rekao je Kuvalja.

Na plaži kod Zelenog mosta od 15. do 20. jula za mlađe kategorije biće organizovan fudbal na pijesku.

- Nadam se da će klinci pokazati svoje vještine kao i prethodnih godina. Biće tu i basket za djevojčice i dječake, kao i trke dajaka i kajaka - rekla je koordinator sportskih događaja iz TOBL-a Slađana Golić.

Završnog dana biće organizovana tradicionalna "Kotlićijada".

Program

8 - 9. jul - vaterpolo turnir veterana

10. jul - Skokovi sa Gradskog mosta

15 - 17. jul - Odbojka na pijesku za profesionalce, fudbal na pijesku za mlađe, sajam suvenira i rukotvorina, ronjenje obuka

16. jul - "Jelen" trubački sabor

19 - 20. jul - fudbal na pijesku za profesionalce

22 - 24. jul - sportska takmičenja na obalama Vrbasa

24. jul - "Kotlićijada", trka kajaka i dajaka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana