Banjalučka lasta otvara “Ljeto na Vrbasu”

Katarina Šaponja
Foto: G.S.

BANjALUKA - Bioskop na otvorenom, ples pod zvijezdama, trka dajak čamaca, te skokovi sa Gradskog mosta samo su neki od događaja koji očekuju posjetioce tradicionalne manifestacije “Ljeto na Vrbasu 2024”.

Ova manifestacija obilježava 71. godinu postojanja, a od 14. do 30. jula biće upriličeno pregršt zanimljivih aktivnosti, kako sportskih, tako i kulturno-zabavnog sadržaja.

- “Ljeto na Vrbasu” i ove godine pružiće nam priliku da uživamo u raznovrsnim događajima koji obuhvataju sport, kulturu i zabavu za sve generacije - saopštili su iz Turističke organizacije (TO) Banjaluke. Portparolka TO Branka Branković kazala je da je ovo jedna od najstarijih manifestacija u Banjaluci, a i šire.

- Manifestaciju ćemo otvoriti 14. jula u 14 časova skokovima sa Gradskog mosta, a prije toga biće održano takmičenje u ribolovu - rekla je Brankovićeva.

Za najljepši skok ili kako je već prihvaćen termin “banjalučku ili vrbasku lastu”, kako ističe, boriće se 21 mladi zagovornik adrenalinskog sporta, od kojih je sedam Banjalučana, dok su ostali takmičari su iz regiona. 

- U finale ulazi deset najboljih takmičara koji će skakati sa visine od 12 metara na dubini od jedva dva i po metra rijeke Vrbas, od čega se biraju tri najljepša skoka koja će biti nagrađena - kazala je Brankovićeva.

Predsjednik kluba skakača “Banjalučka lasta” Igor Arsenić istakao je da su pripreme za skok u sklopu kamp treninga u organizaciji njihovog kluba već završene. 

- Kamp je trajao šest dana, gdje smo u Banjaluci odradili trening snage, te skokove na rijeci Suturliji, a nakon toga kamp nastavili u Mostaru - rekao je Arsenić.

Kako kaže, pored skokova imali su i treninge džuda, gimnastike, istezanja, te eksplozivnih vježbi plivanja.

- Nadam se dobrim rezultatima, kao i tome da ću odbraniti titulu prošlogodišnjeg pobjednika - istakao je on i dodao da je do sada osvojio četiri zlatne titule u Banjaluci. 

Jedan od posebnih događaja biće “Banjaluka samer trejl” koji organizuje AK “Alfa” te pozivaju sve zainteresovane, bez obzira na to da li su početnici ili vrhunski sportisti, da im se pridruže 17. jula na ovoj avanturi.
- Trka je u Trapistima sa početkom u 18 časova, a staza dužine oko 10 kilometara nije jako zahtjevna - istakli su organizatori i dodali da sve učesnike na cilju čeka druženje i zakuska uz muziku. 

Manifestacija se završava poklonom Turističke organizacije svim građanima i gostima, a to je akustično veče oplemenjeno nastupima lokalnih muzičkih talentovanih izvođača.

Program događaja “Ljeta na Vrbasu” zainteresovani mogu pronaći na sajtu Turističke organizacije Banjaluke, te na sajtu Gradske uprave.

AVANTURISTIČKI TURIZAM

Branka Branković je kazala da ove godine u Banjaluci možemo čuti različite jezike, mađarski, njemački, rumunski, francuski, te bilježimo veliki skok broja noćenja kad su stranci u pitanju. 

Kako kaže, Banjaluka ima šta da ponudi, jer je grad kontinentalnog turizma čiji su primarni fokusi manifestacije, jer one okupljaju najviše gostiju.

- Banjaluka je specifična po tome što u samom urbanom jezgru grada rijeka Vrbas nudi avanturistički adrenalinski turizam, a nedaleko od Banjaluke, pa sve u nekom krugu od 20 do 25 kilometara, postoji jedna vrsta seoskog turizma odnosno ruralne turističke zone - rekla je ona.

Kada su smještajni kapaciteti u pitanju, ističe da nezvanični pokazatelji govore da Banjaluka može da smjesti više od 50.000 ljudi, te je veliki rast broja registracija, odnosno legalizacije izdavanja stana na dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana