Banjalučka gondola kroti vrbaske brzake FOTO

Jasmina Salopek
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Dajak čamci prepoznatljivim izgledom i šarmom zauzimaju posebno mjesto u turističkoj ponudi grada, a u nedjelju će biti održane tradicionalne trke dajak čamaca, kojima se završava ovogodišnje jubilarno “Ljeto na Vrbasu”.

- Učestvovaće četiri kategorije, djevojke, juniori, veterani i seniori. Start je u 17 časova sa dajak pristaništa na plaži “Abacija” - rekao je za “Glas Srpske” Boris Savić, sekretar Dajak kluba Banjaluka, čiji članovi već 13 godina čuvaju ovaj simbol Vrbasa. Dajak čamac je za Vrbas i Banjaluku ono što je gondola za Veneciju. Dajak čamac se izdvaja po tome što jedini, sa dvoje ili troje ljudi, može da se kreće uzvodno po brzacima. Savić kaže da se sa ovim plovilom upoznao prije 30 godina, na nagovor prijatelja.

- Od tada sam se zaljubio u dajak čamac, a ta ljubav traje i dalje - rekao je Savić. Kako kaže, od samog osnivanja dobili su podršku grada.

- Grad nam je izašao u susret te finansirao gradnju jednog broja čamaca, jer smo imali samo nekoliko privatnih čamaca - naveo je Savić. Od tada počinju i treninzi dajakaštva.

- Mogu nam se priključiti svi zainteresovani od 15 do 25 godina starosti. Danas imamo oko 200 članova i 10 klupskih čamaca. Svake godine čamce restauriramo za šta je potrebno izdvojiti po 300 KM - kaže Savić.

Dajak čamac ranije je korišten u trgovačke svrhe. Za plovidbu se koristi Vrbas u urbanom dijelu, gdje su male dubine i pogodno dno za odgurivanje motkom dajak, po kojoj je čamac dobio ime. Obuka za dajak čamac traje mjesec.

- Učenici nakon obuke mogu samostalno upravljati čamcem, a godišnja članarina je 50 KM - dodao je Savić.

Napomenuo je da im je najveći problem prostor za skladištenje dajak čamaca.

- To nam je prioritet i cilj, jer ovaj simbol grada još nema riješeno stambeno pitanje - kaže Savić.

Minja Đerić jedna je od pet djevojaka koje treniraju dajakaštvo.

- Sa treninzima sam počela prije dvije sedmice, a privukla me je ljubav prema vodi. Pored toga, želim i da očuvam tradiciju da bih je kasnije mogla prenijeti na svoju djecu - rekla je Đerićeva.

Dajak čamac dugačak je sedam metara, a kako bi bio što lakši, pravi se od jelove građe najveće kvalitete i pravilnih godova. Najupečatljiviji detalji su krma i špic, od tvrđeg drveta, najčešće od hrasta. Svaki čamac krasi drugačiji špic. Da bi se vozio dajak čamac nije potrebna fizička snaga, nego vještina.

Sezona

Sezona vožnje dajak čamcima dosta zavisi od vremenskih uslova. Kako kažu iz Dajak kluba Banjaluka, sezona najčešće počinje u junu i traje do oktobra, a u ponudi imaju dnevne i noćne vožnje koje traju po sat.

- Ove godine bio je veoma visok vodostaj Vrbasa, što je dosta uticalo i na početak sezone. Mnogo je teže voziti kada je Vrbas dubok - kaže Boris Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana