Banjalučanin Zoran Dujaković idejama osvaja svijet

Danijela Stokanić
Banjalučanin Zoran Dujaković idejama osvaja svijet

Banjaluka - Inovator Zoran Dujaković za svoju ideju o efikasnoj i sigurnijoj detekciji eksploziva na Međunarodnoj izložbi inovacija u Njemačkoj osvojio je bronzanu medalju, koja je samo jedna u nizu osvojenih odličja.

Ova ideja se sastoji od različitih elektronskih instrumenata i komplementarnih predmeta koji mogu biti izrađeni od metala, plastike, kartona, drveta i drugih priručnih materijala na terenu.

- Kako bi vozilo, objekat, osoba, životinja i drugo bili što bezbjedniji, prilikom ove kontrole potrebno je napraviti veću garažu, a zatim uključiti ventilator koji bi zagađeni vazduh na eksplozive transportovao u drugi kraj objekta - objasnio je Dujaković. Dodao je da bi na kraju tog objekta trebalo da bude još jedna manja prostorija namijenjena za psa i njegovog vodiča.

- U toj prostoriji zamislio sam da bude sistem cijevi koje bi pas onjušio, na osnovu čega bi se mogla dati kvalitetna analiza, kao da se nalazi na samom mjestu - rekao je Dujaković.

Ovog Banjalučanina poljska Asocijacija inovatora prije samo nekoliko dana proglasila je i za najboljeg inovatora u Evropi.

- Odranije imam osam patenata sa kojima sam nastupao i zahvaljujući kojima sam dobio 13 zlatnih, devet srebrnih, sedam bronzanih i drugih nagrada i priznanja - istakao je Dujaković, dodavši da je svoje patente izlagao širom svijeta. On je dodao da u planu ima još mnogo inovacija, a da je jedna od njih, između ostalog, i regulisanje gradskog saobraćaja.

- Nažalost, malo je zainteresovanih da ideje inovatora realizuju u praktičnom smislu - požalio se Dujaković i dodao da je korist od ideja velika.

Na izložbi, 66. po redu, u njemačkom gradu Nirnbergu okupilo se više od 500 izlagača iz cijelog svijeta, među kojima je bilo i nekoliko njih iz BiH.

Dujaković je "za priznati rad na polju inovacija i inovatorstva kojim se doprinosi promociji i opštem napretku RS" prije četiri godine povodom Dana RS dobio je Orden Njegoša trećeg reda.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana