Banjalučani zbog smoga dišu “na škrge”

 Jana Kezić
Banjalučani zbog smoga dišu “na škrge”

BANjALUKA - Banjaluka je juče ujutro bila najzagađeniji grad u BiH sa indeksom kvaliteta vazduha 182, koji je okarakterisan kao nezdrav, navedeno je na stranici “Zrak ekoakcija”, ali iz Gradske uprave tvrde da situacija nije tako alarmantna.

Prema podacima stranice “Zrak ekoakcija”, nezdrav vazduh juče ujutro u sedam časova bio je još samo u Jajcu, sa indeksom 160.

- Kada je vazduh nezdrav, moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod lica s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, dok ostali mogu osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje - objavili su na ovoj stranici.

Ipak, iz Gradske uprave navode da kvalitet vazduha u Banjaluci odgovara prvoj kategoriji kvaliteta za sve polutante, izuzev za lebdeće čestice PM2,5 i PM10, koje su direktan produkt sagorijevanja, što je očekivano za ovo doba godine. Ističu da je posljednjih godina poboljšan kvalitet vazduha.

- U prethodnom periodu najviše su bile koncentracije sumpor-dioksida, što je značajno uticalo na kvalitet vazduha u gradu. Uvođenjem u rad nove gradske toplane na biomasu i smanjene upotrebe mazuta kao energenta, znatno je smanjena i koncentracija sumpor-dioksida, tako da već izvjesno vrijeme nemamo prekoračenja graničnih vrijednosti za ovaj polutant - naveli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Pojašnjavaju da je tokom proljeća i ljeta vazduh uvijek prve kategorije kvaliteta.

- Početkom sezone grijanja veliki broj individualnih ložišta emituje u vazduh zagađivače, čija se koncentracija mijenja - kazali su u odjeljenju dodajući da je najveće zagađenje obično u januaru. Zimi, kako navode, dolazi do kratkotrajnih povećanja koncentracije zagađujućih materija, ali da je to uobičajeno za ovo doba godine i ne predstavlja značajnu opasnost za zdravlje ljudi.

Branko D. iz Obilićeva rekao je da posljednjih dana osjeća zdravstvene smetnje zbog lošeg kvaliteta vazduha.

- Ujutro i uveče naročito se osjeća smog. Kad izađem napolje, stavim šal na nos i usta, ali nekad ni to ne pomaže, magla i dim su svuda. Jedva čekam proljeće da ne dišem više “na škrge” - kaže Branko.

Specijalista pedijatar u banjalučkom Domu zdravlja Milka Ćojanović kaže za “Glas Srpske” da zagađene čestice utiču na povećanje broja slučajeva oboljenja respiratornih puteva.

- Ovo je period kada obično dolazi do veće pojave respiratornih infekcija i virusa zbog boravka u zatvorenom prostoru. Vikendom, kada Služba pedijatrije ne radi, imamo povećan broj pregleda, ali generalno, nije znatno veći broj pacijenata nego što je uobičajeno - kazala je Đojanovićeva. Dodala je da se zbog zagađenog vazduha javljaju simptomi poput kašlja, otežanog disanja te pogoršanja hroničnih oboljenja.

Energenti

Iz Gradske uprave apeluju na stanovnike da koriste energente čije sagorijevanje emituje manje štetnih zagađivača u vazduh, kao što su drvo i pelet, a da izbjegavaju ugalj, lož-ulje, naftu i slično. Kazali su da će na zvaničnoj stranici grada Banjaluka objavljivati podatke o kvalitetu vazduha koji će biti preuzeti od Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana