Banjalučani u tradicionalnoj borbi sa poplavama

Katarina Šaponja
Banjalučani u tradicionalnoj borbi sa poplavama

BANjALUKA - Mukama mještana ulice Krajiških brigada na zapadnom tranzitu, koji decenijama kubure sa lošom infrastrukturom, ne nazire se kraj.

Poslije svake jače kiše voda ulazi u njihova dvorišta i podrume, a nekima i u kuće, donoseći sa sobom pravu katastrofu. Otpadne vode se izlivaju po ulici i domaćinstvima stvarajući nesnosan miris koji se danima širi naseljem. Tako je bilo i prethodnih dana u ulici koja je od centra grada udaljena oko dva kilometara.

- Uprkos našim upornim pozivima i molbama, nadležni nisu poslali cisternu sa vodom da operu ulicu. Kao i svaki put, ostali smo prepušteni sami sebi, strahujući od zaraza - kažu ogorčeni mještani.

Jedan od njih, očajan zbog stalnih poplava, ispričao je da mu je voda krajem maja ušla u kuću, i to samo nekoliko dana nakon što je okrečio zidove.

- Sve je uništeno. Namještaj, parket, zidovi. Ovo je zaraza - rekao je on.

Posljednji pljusak nagomilao je probleme, koji su iz godine u godinu sve veći. Kako obližnje zgrade niču kao pečurke poslije kiše, tako rastu i problemi u ovom dijelu grada. Mještani objašnjavaju da odvodne cijevi odavno nisu dovoljne za ovoliki broj domaćinstava.

- Problem je što su uske cijevi, a naselje se udesetostručilo i šahtovi ne mogu da prime toliku količinu vode - istakla je mještanka Vesna Babić.

Ona naglašava da ovo nije vanredna situacija na koju se ne može uticati.

- Poplave su nama odavno postale redovna situacija. Jedino što se mijenja jeste nivo vode koji raste sa brojem novih zgrada iznad nas - kazala je ona.

Njen komšija, starosjedilac Borislav Antonić, objašnjava da je rješenje gradnja još jednog kolektora.

- Postojeći kolektor je promjera fi 1.000, na mjestu gdje se uliva potok Postranac. To nije dovoljan kapacitet da može da primi količinu oborinske vode tokom nevremena. Problem je pogoršan izgradnjom zapadnog tranzita, a koji je značajno rasterećivao odvodnju. Osim toga, povećan je nivo tranzita u najnižoj koti zapadnog tranzita i raskrsnice sa ulicom Slobodana Jovanovića - istakao je Antonić.

Situacija postaje sve teža, a rješenje se ne nazire. Očajni stanovnici zahtijevaju hitnu intervenciju nadležnih.

- Plašimo se još goreg scenarija. Lokalne vlasti ništa ne preduzimaju. Sjete nas se samo pred izbore, kako to obično biva - ogorčeni su mještani.

Ističu da se svakodnevno suočavaju i sa opasnošću u saobraćaju. Dio ulice je postao veoma prometan, a nema trotoara, ali ni javne rasvjete.

Mještanin Mirko Popović ističe da su posebno zabrinuti za bezbjednost djece, jer iz dvorišta direktno izlaze na ulicu kojom jure vozila. Mještanka Vanja Žarković kaže da je ovaj problem došao do izražaja otkad se doselio veći broj stanara, pa je povećan i broj automobila.

- Na ovaj problem smo ukazali Gradskoj upravi, ali gotovo tri mjeseca čekamo odgovor. Ne tražimo da urade nešto što iziskuje mnogo novca, niti da popravljaju nešto što je u ovom trenutku nepopravljivo. Bili bismo, bar donekle, bezbrižniji kada bismo imali ležeće policajce. Već smo imali nekoliko bliskih susreta s nesrećama, i to se mora zaustaviti prije nego što se dogodi neka tragedija - rekla je ona.

Stanovnici ne kriju da više nemaju strpljenja. Očekuju konkretne akcije nadležnih kako bi riješili probleme koji ozbiljno ugrožavaju njihovu bezbjednost i kvalitet života. Bez adekvatnih poteza i podrške, strah od nadolazećih kiša i nesavjesnih vozača ostaje noćna mora za sve koji žive u ovom dijelu ulice Krajiških brigada.

Ugrožena bezbjednost djece

Mještani kažu da je svakodnevno ugrožena bezbjednost pješaka, među kojima je mnogo djece, na koje nesavjesni vozači ne obraćaju pažnju.

- Ovom ulicom prolaze i đaci iz naselja Paprikovac. Kao i drugi njihovi vršnjaci, djeca se kreću u grupama, trčkaraju i ne obraćaju pažnju na saobraćaj. Više puta se dešavalo da tragediju izbjegnu za dlaku. U blizini se nalazi Zavod distrofičara, čiji stanari takođe koriste ovu prometnu ulicu, njihova bezbjednost, kao i bezbjednost drugih brojnih prolaznika, svakodnevno je ugrožena - kazali su stanovnici ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana