Banjalučani u nedjelju biraju članove Savjeta mjesnih zajednica: Izbori test i za vrh partija

Jelena Tanacković
Banjalučani u nedjelju biraju članove Savjeta mjesnih zajednica: Izbori test i za vrh partija

BANjALUKA - Izbori za članove savjeta u 57 mjesnih zajednica grada Banjaluke biće održani u nedjelju, a s obzirom na prašinu koja se digla politikolozi smatraju da je ovo svojevrstan test za političke partije i opipavanje pulsa građana u susret predstojećim opštim izborima.

Predstavnici stranaka očekuju da baš njihovi kandidati budu izabrani, jer su oni najbolja spona između vlasti i stanovnika u rješavanju problema s kojima se svakodnevno susreću.

Predsjednik Gradskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Vlado Đajić rekao je za “Glas Srpske” kako je bitno da narod izabere dobre predstavnike.

- Interesovanje je veliko, građani su do ove godine mislili da ovi izbori nisu bitni, jer se grad normalno razvijao. Narod ne smije više da pogriješi, sada moraju da izaberu kako treba - kazao je Đajić.

Gradonačelnik i predsjednik GO PDP-a Draško Stanivuković naglasio je da Gradska uprava poziva sve građane da učestvuju na izborima za Savjete mjesnih zajednica.

- Nikada se do sada iz Gradske uprave nije čuo glas o ovim izborima koji su veoma važni. Želim da svi izađu i izaberu svoje najbolje komšije koji će da vode naselje i da zajedno sa Gradskom upravom efikasno rješavamo probleme od najsitnijih do onih krupnih - naglasio je Stanivuković za “Glas Srpske”.

Generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić, s druge strane, smatra da bi ovi izbori trebalo da ostanu na mikronivou, ali da su očekivanja velika.

- Očekujem da oni koji dobiju mandate rade u korist svojih mjesnih zajednica, jer će oni sigurno biti najbolja spona između Gradske uprave i stanovnika - dodao Stanić.

U ime Demokratskog narodnog saveza poručili su da mjesne zajednice okupljaju ljude iz iste sredine koji najbolje poznaju stanje i probleme s kojima se susreću.

- Ovo su mali, ali po uticaju veliki izbori koji su značajni za naše građane - rekao je predsjednik Gradskog odbora, Radislav Jovičić za “Glas”.

Politikolog Ljubinko Jović kaže da je Stanivuković došavši na čelo Banjaluke zatekao 100 odsto savjeta mjesnih zajednica pod vođstvom SNSD-a, a da bi dokazao da i dalje uživa povjerenje građana, sada sa koalicijom “Za naša naselja” mora da osvoji najmanje 50 odsto glasova.

- U suprotnom će SNSD sa svojom koalicijom imati dobru podlogu za kritiku i osporavanje podrške građana Stanivukoviću. Nikada se više prašine nije diglo oko izbora za savjete mjesnih zajednica kao ove godine. Najgore što se opoziciji može desiti jeste to da se preslikaju rezultati s lokalnih izbora za odbornike u Skupštini grada - istakao je Jović.

Grad je sproveo anketu između građana da li su ikada glasali na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica, od ukupno 2.767 sugrađana koji su učestvovali u anketi, njih 1.504 odgovorila su sa “ne”, a 980 je reklo da nisu ni znali za tu mogućnost. Samo njih 283 je odgovorilo da su ranije glasali na izborima za savjete mjesnih zajednica.

Kako glasati

Iz Gradske uprave objasnili su kako se glasa na izborima. Imaju četiri grupe mjesnih zajednica, koje u zavisnosti od broja birača biraju svoje predstavnike. Prva grupa bira pet predstavnika, druga grupa bira sedam, treća devet i najveća mjesna zajednica Starčevica bira 11 predstavnika.

- Mogućnost da odaberete jeste da glasate najmanje za jednog kandidata na glasačkom listiću obilježavajući iksom kvadratić ispred prezimena i imena kandidata, a najviše onoliko kandidata koliko se bira u savjet vaše mjesne zajednice - rekla je predsjednica Gradske izborne komisije Nada Batinar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana