Banjalučani protestovali zbog izmjene regulacionog plana

GS
Banjalučani protestovali zbog izmjene regulacionog plana

BANjALUKA - Grupa građana održala je danas protest u Banjaluci zbog izmjene Regulacionog plana "Centar-Aleja", kojim je predviđena izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa umjesto ranije planirane škole.

Građani koji su se okupili na tzv. trgiću, preko puta SD “Borik, nosili su transparente na kojim je, između ostalog, pisalo "Hoćemo školu i vrtić", "Budućnost djece nije na prodaju", "Od betona ugrađenog u 5 parkova, mogla se izgraditi cijela škola"...

U spornim izmjenama RP „Centar-Aleja“ briše se osnovna škola za koju je ranije urađen projekat i čija gradnja je predviđena višim aktom - Prostornim planom, te Nacrtom Urbanističkog plana, a smanjuje se i objekat vrtića. Izmjene Regulacionog plana predložene su u dnevnom redu planirane sjednice Skupštine grada Banjaluka za 14. avgust.

Advokat Aleksandar Jokić kaže da su izmjene ovog Regulacionog plana nemoguće iz dva razloga - nepostojanje Urbanističkog plana i kršenje Zakona o javnom interesu, prenosi Mondo.

"Prema Zakonu o uređenju prostora i građenja je predviđeno da se regulacioni planovi donose prema urbanističkom planu. Banjaluka nema Urbanistički plan. On je još uvijek u fazi nacrta i to je razlkog zašto se regulacioni planovi mogu mijenjati ovako kako se mijenjaju. Čak i prema Nacrtu Urbanističkog plana predviđeno je da na ovoj lokaciji bude škola. Dokument koji Banjaluka ioma je Prostorni plan, a i njime je predviđeno da se u ovom naselju nalazi škola. Izmjenom Regulacionog plana, krši se Zakjjon o prostoru i građenju. Istim zakonom je propisano da svi planski akti moraju da se donose u skladu sa Zakonom o javnom interesu. Kako škola nije javni interes, a nova zgrada jeste", rekao je Jokić.

Dodao je da naselje ima dosta novih stanara i mladih bračnih parova sa djecom te da je škola puka potreba.

"Mi ne tražimo da se krene sa gradnjom škole danas, svjesni smo da će ona da se gradi za godinu, dvije ili tri. Ali ukoliko se izmijeni Regulacioni plan ona se nikada neće izgraditi. Predlažemo da se sa izmjenama Regulacinih plana zastane dok se ne donese novi Urbanistički plan. Poštujte budućnost djece", poručio je on.

Mještanin Dragan Gazdić kaže da je odgovor Gradske uprave da se djeca šalju u OŠ "Branko Ćopić" (naselje Borik), koja, kaže, nema dovoljno kapaciteta za svu djecu.

"Škola ne može svojim kvadratima i kapacitetima da odgovori na sve potrebe koje imaju naši đaci. Djeca nemaju redovno fizičko vaspitanje i ne može da se održi u periodu kada ne dozvoljavaju klimatski uslovi. Takođe, manjak je i učionica, a to su istakli i neki nastavnici", rekao je on.

Poručio je da će mještani uputiti peticiju Gradskoj upravi da se u ovom naselju izgrade škola i vrtić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana