Banjac: Ponosan sam kada čujem dječiju graju sa novoizgrađenih igrališta i objekata

G.S.
Banjac: Ponosan sam kada čujem dječiju graju sa novoizgrađenih igrališta i objekata

BANjALUKA - Ponosan sam na to kada čujem dječiju graju na novoizgrađenim igralištima, posjetim renovirane i nove vrtiće, sportske dvorane, prošetam trim staze sa teretanama na otvorenom, rekao je za “Glas Srpske” Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport grada Banjaluke.

Možete li sumirati svoj rad na funkciji načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u protekle četiri godine? Šta smatrate svojim najvećim uspjesima?

Moj mandat traje do formiranja nove Gradske vlasti, koja će uslijediti nakon izbora, 15. novembra. Samim tim, rano je govoriti o bilo kakvom sumiranju i to svi zaposleni u Odjeljenju na čijem sam čelu znaju. Realizacija mnogih projekata je u toku i nema opuštanja. Tražim dodatno anagažovanje da se završi  objekat vrtića “Kolibri” u Budžaku i višenamjenski objekat na Petrićevcu, koji finansira Republika Srbija. U ovom mandatu, u funkciju punog kapaciteta dovedeni su i vrtići “Neven”, “Naša djeca”, “Ježeva kućica”, “Mali drugari”, “Poletarac” i “Palčica”, čime je proširen prihvat za šest stotina djece. Moramo prije zime da završimo sportsku dvoranu na Starčevici i počnemo novu na Laušu. Učinak rada svakog političara se mjeri ostvarenim rezultatima i to vrednuju građani. Da li su bili uspješni ili ne?  Samim tim i moj učinak, kao Načelnika Odjeljenja za obrazovanje,  zdravstvo, omladinu i sport.  I ja to prihvatam, jer je to jedino mjerodavan sud. Mi smo tu zbog građana, a ne građani zbog nas. Ponosan sam na to  kada čujem dječiju graju na novoizgrađenim igralištima,  posjetim renovirane i nove  vrtiće, sportske dvorane,  prošetam trim staze sa teretanama na otvorenom… Tek tad shvatim koliko je sve to mojim Banjalučanima bilo potrebno.

Kako proteklih mjeseci, za vrijeme korone, funkcioniše obrazovni sistem u Banjaluci, šta ste sve preduzeli da bi funkcionisao u približno normalnim uslovima?

 Nova školska godina predstavlja izazov i ispit zrelosti za cijelo društvo u cjelini. Preduzete su sve neophodne mjere preventive, dodatne edukacije, opreza i nadzora. Ukazivao sam da je neposredan kontakt djece sa drugarima i učiteljima i nastavnicima nemjerljiv doprinos obrazovanju, ali i vaspitnoj socijalizaciji djece kroz igru, druženje i sve što škola sobom nosi. Taj izazov i ispit zrelosti cijelog društava, da figurativno kažem, nameće nam novo gradivo, jer ovih dana i studenti se vraćaju svojim obavezama. Potpuno razumijem Vaše pitanje, o “funkcionisanju u približno normalnim uslovima”, ali je moj stav da obrazovni sistem efikasno i djelotvorno funkcioniše u sklopu nove realnosti, sa kojom je suočen cijeli svijet. To znači da se svaki, ali svaki školski dan mora organizovati u skladu sa epidemiološkom situacijom, koja se mijenja iz dana u dan i u svakoj ustanovi ponaosob. To zahtijeva maksimalnu angažovanost  i mobilnost. Jednostavno, moramo biti svjesni da će ovo da traje, ali život ne može niti smije da stane.

Kakva je bila Vaša saradnja sa sportskim i omladinskim organizacijama u proteklih nekoliko godina? Da li ste zadovoljni ulaganjima i angažovanjem Grada u ove oblasti?

 Na samom početku mandata, ja sam pošao od jedne činjenice:  Svaki sport ima pravila igre i u skladu sa tim, Odjeljenje na čijem sam čelu mora uspostaviti jasne kriterijume saradnje. Strategija se odnosila  da Banja Luka nosi  ime Grada Sporta i da je takvom porebno učiniti.  Sport dostupan svima, ostvarivanje i vrednovanje vrhunskih sportskih rezultata i ulaganje u razvoj mladih sportista.  Do sada, za ove četiri godine izgradili smo 26 dječijih igrališta i gradimo tri sportske dvorane: Centar, Starčevica i Lauš. Trim staze u parku M. Stojanović, Rebrovcu, Starčevici, Banja brdu… 9 teretana na otvorenom i fudbalski teren za fudbal kod Delta sity-ja. Bilo je i drugih prijedloga, za namjenu tog zemljišta, ali smo na kraju na moj prijedlog pronašli pravo rješenje.

Ostvareni  rezultati su uvođenje besplatnih školskih sportskih sekcija jer nam je cilj da djeca budu fizička aktivna bar 5 sati sedmično.

Ostvareni rezultati su i sufinansiranje sportskih članarina da sport bude dostupan svima a ne samo onima koji imaju novca da steknu prednost prvenstva u bavljenju sportom.

Ostvareni rezultati su besplatna obuka neplivača za svu djecu drugog razreda u osnovnim školama jer nijedno dijete iz Banja Luke u 21. vijeku ne može završiti osnovnu školu a da ne zna da pliva. 

Postoji jasan plan izdgradnje: atletske staze, sale za gimnastiku i sale za borilačke sportove, koji su Banja Luci neophodni. Između četiri i pet hiljada djece u Banja Luci trenira karate. I jasno je zašto su ove dvorane potrebne : Mi djecu ne smijemo prepustiti “ulici”,

Jako je važno da smo pravično i transparentno rapoređivali novac namijenjen za sport i da u ovom mandatu nijedna od 300 sportskih organizacija nije se požalila da je prevarena ili da nije dobila ono što joj pripada. Vrednovao se rezultat i samo rezultat. Politici u sportu nije, niti smije biti mjesta.

Kako stvari stoje kada je riječ o sufinansiranju vantjelesne oplodnje od strane Grada?

 Po meni je to, ako ne najznačajnija, onda sigurno jedna od najznačajnijih odluka Gradske uprave, kojom se vrlo konkretno doprinosi Gradskom programu pronatalitetne politike. Često citiram jednu misao da je najveće ulaganje u budućnost sipanje mlijeka u bočice za bebe.  Za vantjelesnu oplodnju sufinansiramo parove iz Banja Luke sa 4000KM po jednoj proceduri i finansiramo četvrtu proceduru pošto prve tri finansira Republika. Svake godiine smo sufinansiranje odobrili svim parovima koji ispunjavaju validne uslove. Za ovu godinu je planirano  100 000 KM, što predstavlja povećanje za 62,5 odsto. Ovo je naša obaveza prema svim našim sugradjanima koji žele da se ostvare kao roditelji, kao i za one koji su se ostvarili kao roditelji, a žele da prošire potomstvo. Od 2017. do ove godine 97 parova je ispunivši sve validne uslove dobilo podršku Grada da se ostvare kao roditelji i 3 para da prošire potomstvo. Bitno je napomenuti da su sredstva za finansiranje vantjelesne oplodnje namjenska i da se o tome strogo vodi računa.

Kandidat ste SP Petra Đokića za odbornika na predstojećim lokalnim izborima. Koje će biti Vaše osnovne poruke biračima, možete li do mandata…

Kandidat sam Socijalističke Partije osnovane 2. juna 1993. godine. Član sam, to sa ponosom ističem, iste te Partije preko dvadeset godina, a to je pola mog dosadašnjeg života. Za mene su izbori provjera kredibiliteta, svakog koga je stranka ili partija kandidovala od strane građana. To, da li će neko od kandidata dobiti mandat, ne odlučuje bilo koji kandidat ili političar, već to zavisi od narodne volje i odluke. Ja znam šta mi je činiti. Opravdati ime, da je Banja Luka Grad Mladosti. Raditi da 9200 srednjošlolaca ostane u Banja Luci i po sopstvenom izboru nastavi školovanje ili da ima gdje da se zaposli, 16416 studenata po završetku studija da imaju gdje da rade, da imaju uslov da oforme porodicu, a to znači posao i stan,  da za 11000 djece do šest godina bude mjesta u vrtićima. Opravdati ime da je Banja Luka Grad Solidarnosti i da se 45000 naših penzionera ne osjeća zaboravljenim i zapostavljenim. Samo tako će Banja Luka postati Grad u kome će odrasti naša djeca i djeca njihove djece, Grad srećnih i zadovoljinih ljudi, Grad u kome se rado živi i lijepo osjeća

Imam poruku, tačnije prijedlog za sve nas koji smo kandidati na svim listama polititičkih subjekata, koji učestvuju na ovim izborima: Ajde da prestanemo da budemo politički neprijatelji i da postanemo politički rivali. Pa, nek pobijedi bolji. 

Mislite da je to moguće?

Mislim da je to neophodno.  Da  iz Banja Luke, našeg glavnog Grada to bude poruka, svima za primjer.   I imam još jednu poruku svima nama kandidatima, što se Banja Luke tiče. Znam kakav je Izborni zakon i da je odbornik vlasnik mandata. Međutim, postoje i Kodeksi koji upotpunjuju zakone. Ajde, da zajednički potpišemo Kodeks, da se svaki od novoizabranih odbornika  obavezuje da će ostati vjeran Listi na kojoj je izabran i samim tim da neće iznevjeriti povjerenje građana, koji su za tu Listu glasali. Da to bude primjer i inicijativa da se postojeći Izborni Zakon mora unaprijediti u skladu sa vremenom u kome živimo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana