Balaban uz stranku samo kad mu je odgovaralo

Vesna Popović
Balaban uz stranku samo kad mu je odgovaralo

Banjaluka - Demokratski narodni savez (DNS) uvijek je bio uz Budimira Balabana, a Balaban uz DNS samo kada je to njemu odgovaralo.

Ovo stoji u saopštenju kojim se juče javnosti obratio Gradski odbor DNS-a povodom dešavanja koja se tiču funkcionisanja koalicije na nivou grada i statusa predsjednika Skupštine grada unutar stranke.

- Na unutarstranačkim izborima u GO DNS-a apsolutnu podršku dobio je Nedeljko Čubrilović, dok je podrška Balabanu i njegovim kadrovima potpuno izostala. I pored toga, ponuđeno mu je da bude potpredsjednik GO, što je odbio, navodeći da ga nijedna stranačka pozicija ne zanima - piše u saopštenju.

Dalje se navodi da je Balabanu očigledno bila namjera da nema obaveza prema stranci i biračima, ali da se bavi kadrovskim i drugim rješenjima u gradu.

- Balaban je pokušao da nametne svoje članove upravnih odbora mimo Kadrovske komisije i Predsjedništva GO DNS-a, od kojih su dva predložena kandidata članovi drugih političkih partija. Radio je na formiranju novog kluba odbornika koji bi imao za cilj razbijanje DNS-a, kao i naših koalicionih partnera SP-a i Ujedinjene Srpske i pritisak na gradonačelnika Igora Radojičića. Namjera je bila da gradonačelnik "sprovodi politiku i interese" novog kluba, a ne građana i političkih partija koje su ga podržale na izborima 2016. godine - navedeno je u saopštenju.

Dalje se ističe da "mu je cilj bio razbijanje koalicije DNS-SNSD i uvlačenje grada u duboku politički krizu".

- Balaban je želio da svi gradski problemi i rješenja budu njegovo privatno pitanje, ne želeći da se na bilo koji način otvori razgovor u vezi sa problemima u Centru za socijalni rad, te utvrde činjenice - istaknuto je u saopštenju.

Još se navodi da je Balaban funkcioner DNS-a više od 17 godina.

- Na prijedlog Čubrilovića bio je nosilac liste na lokalnim izborima 2016. godine. Objašnjenje da se formira novi klub koji bi se bavio interesima građana jer "političke partije zaborave građane poslije izbora" je potpuno nejasno, jer je u medijima Balaban najavio da bi taj klub mogao prerasti u stranku, što je u potpunosti kontradiktorno. Postavlja se pitanje kada je to DNS sprečavao Balabana da se bavi problemima građana i na koji način smo to izražavali? - piše u saopštenju.

Komentarišući navode GO DNS-a Balaban je rekao da nakon svega što se dešavalo sebe ne vidi u DNS-u.

- Otvoreno su tražili moju smjenu i nije logično da se vlastita partija odrekne svojih članova koji uspješno rade - konstatovao je Balaban.

Kaže da nije prihvatio stranačku funkciju "jer se stranka počela baviti sama sobom i odmakla se od građana".

- Kada su u pitanju kadrovska imenovanja, kao predsjednik Skupštine, načelnici i direktori iz DNS-a nismo bili pozvani na sjednice organa partije na kojima se o tome odlučivalo. Pošto su rokovi za predaju imena isticali, predao sam gradonačelniku viđenje kandidata za pojedine pozicije koje sam sastavio sa odbornicima Stojanom Vukajlovićem i Nenadom Šibarevićem - kazao je Balaban.

Istakao je da je cilj osnivanja novog kluba odbornika bilo širenje i jačanje DNS-a, a ne njegovo razbijanje.

- Isto tako, cilj nije bio da se izazove politička kriza već da se uspostavi veća stabilnost - precizirao je Balaban i dodao da treba pitati gradonačelnika Radojičića da li on osjeća pritisak zbog osnivanja tog kluba.

Rekao je da bi do iduće sjednice Skupštine grada trebalo da bude formiran novi klub, te da očekuje da će imati korektnu saradnju sa Radojičićem, kao što je to i do sada bio slučaj.

- Za početak ćemo ići sa četiri člana. Pored Stojana Vukajlovića i Nenada Šibarevića, tu će biti i Milenko Jaćimović. Očekujem da će nam se kasnije pridružiti i drugi - rekao je Balaban.

Potpisnici saopštenja problem

Budimir Balaban ističe da su potpisnici saopštenja inicijatori problema u Centru za socijalni rad.

- Jedna struja u DNS-u zajedno sa još nekim političkim opcijama pravi probleme u radu Centra. Na taj način pokušava se preko direktora uticati na poslovanje te ustanove. U to neću da se miješam i ne bih se usudio da donosim sud o tome da li je u nekim predmetu Centar radio u skladu sa zakonom ili ne jer nisam stručan - naveo je Balaban.

Nema odluke

Budimir Balaban kaže da nije odlučio da li će odabrati ostavku ili opoziv.

- Nisam dobio zvanično obavještenje sa sastanka na kojem je zatražena moja ostavka. Smatram da ne postoji odgovarajuća argumentacija za moju smjenu, ali možda sam pogriješio u nečemu a da nisam primijetio - kazao je Balaban.

Poziv Stanivukoviću?

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban juče je u jednom od gradskih kafić pio kafu sa odbornikom opozicionog PDP-a Draškom Stanivukovićem. O čemu su pričali ostalo je nepoznanica za javnost, ali nije isključena mogućnost da je Balaban pozvao Stanivukovića da se priključi novom klubu odbornika koji će biti formiran upravo na inicijativu prvog čovjeka gradskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana