Balaban: Nemam namjeru da napuštam DNS!

Elta TV
Balaban: Nemam namjeru da napuštam DNS!

Banjaluka - „Ja nemam namjeru da napuštam Demokrtaski narodni savez. Naprosto sam jedan od osnivača Demokratskog narodnog saveza i uvijek sam bio ponosan jer sam dio DNS – a. Zato sam i tu i zato imam namjeru tu da budem i dalje.

 U DNS – u je važilo da možete imati svoje mišljenje, dakle da možete da kažete ono što smatrate da treba i da su usitinu bili opšti i javni interesi u prioritetu – rekao je ovo predsjednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balabn, gostujući u emisiji „Banjalučka hronika" na Elta televiziji. 

Kako navodi predsjednik Skupštine grada Banjaluka, svojevremeno jedini kandidat za predsjednika gradske organizacije Nedjeljko Čubrilović ima podršku DNS – a, njegovu podršku i svih onih koji drugačije misle.

„Podršku nemaju oni koji su više na strani podaništva, koji su skloni poltronstvu i koji nisu u komunikaciji sa građanima.  Dakle, to su oni koji se bave sami sobom ili žele da partiju iskoriste za ostvarenje svojih sopstvenih, viših ciljeva. Na toj strani nismo! Stoga, Čubrilović je imao uvijek moju ličnu podršku i podršku nas koji drugačije mislimo."

Predsjednik DNS Marko Pavić juče je zakazao sastanak sa Balabanom i odbornicima Demokratskog narodnog saveza. Na tom sastanku se međutim, nije pojavio. Nakon toga, mediji su pisali da je Balaban tim potezom – već izbačen iz DNS-a.

„To su naravno špekulacije. Što se samog sastanak tiče, koji je zakazan na inicijativu predsjednika Pavića, ja nisam imao informacije šta je tema sastanka. Nemam ni informacije zbog čega je otkazan. Mogu samo da pretpostavim. Pretpostavljam da je na nivou gradske organizacije došlo do pritiska na predsjednika Pavića da otkaže takav sastanak, jer oni vjerovato smatraju da nemaju potrebe i da ne žele da razgovaraju. Mislim da je uvijek bolje da se razgovara i dogovara, ali naravno predsjednik je odlučio tako kako je odlučio i tu nemamo problem", dodaje Balaban.

Ideja za osnivanjem  novog stranačkog kluba postoji, rekao je Balaban kao odgovor na pitanje da li pravi novu političku partiju i kako objašnjava ideju osnovanja novog kluba odbornika u Skupštini grada.  Partija se dijelom bavi sobom ili eventualno dijelom građana svojih glasača, kaže Balaban i dodaje da kako vrijeme odmiče, sve više je onih počinju da se bave isključivo sobom, svojim interesima.

„Kada sa te strane zaključim, onda bi trebalo da nikad niko i nigdje ne formira bilo kakvu partiju. Ipak, politički je nemoguće djelovati ukoliko se ne organizuje u političku partiju. Ono što ćemo sa ovim klubom da uradimo jeste da ćemo napraviti jedan model, da pokažemo da se između tih izbora mogu da rade i različite partije i da rade u interesu građana. Ukoliko ocjenimo potrebu i ukoliko ne budemo pravilno shvaćeni od svojih partija, naravno da nam ništa drugo neće preostati nego da se sami organizujemo u partiju", naglašava prvi čovjek Gradskog parlamenta.

Sa gradonačelnikom Radojičićem i Gradskom upravom nije bilo nesuglasica, kaže Balaban. U toku kampanje zalagali su se i izašli sa javnim politikama.

„Založili smo se da se javne politike realizuju. Bila je tu Toplana, vodosnabdjevanje, jačane uloge mjesnih zajednica i niz nekih drugih javnih politika i zapošljavanja ili manje birokratije više investicija. Izašli smo sa desetak javnih politika. Gradonačelnik je prihvatio niz tih rješenja koja smo mi ponudili i mi smo ga, naravno, podžali u toj realizaciji. Ako su to naše politike, logično je da ima našu podršku i da će imati. Našli smo se na prepoznavanju istih problema i rješavanju istih problema", dodaje Balaban.

Igor Radojičič je najavio da će, ukoliko dođe do prekompozicije Skupštine, ponovo sve karte biti na stolu. Nijedno mjesto nije za nekoga namijenjeno vječno, pa ni za njega, kaže Balaban.

„Prije ovih izbora i prije onih izbora, prije bilo kakvih izbora, nikada ne može da bude cilj isključivo i samo određena funkcija. Ja lično nikada nisam ni pomišljao da ću da budem u ulozi predsjednika Skupštine grada. Došao sam tu na određeni način. Sasvim je moguće da u nekom novom ciklusu neću biti predsjednik i zasigurno je da jednoga dana neću jer to nije funkcija koja je za vijek vijekova rezervisana za mene. Ne samo da nemam nikakvog straha, to je jedan logičan slijed događaja da dolazi do određenih promjena. Hoće li to biti sad, u ovom trenutku ili u nekom narednom periodu, sigurno je da će jednom do toga doći", dodaje Balaban.

Jedna od javnih politika i jedan od pokazatelja demokratije rezultovala je projektom „Jačanje uloga mjesnih zajednica", koji je prepoznao i sam gradonačelnik. I Gradska uprava. Mjesna zajednica, bilo pravno ili nepravno lice, važno je da ima određene nadležnosti i da može sama da realizuje one poslove na svom prostoru koje ne realizuje Gradska uprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana