Balaban formira novi odbornički klub

Vesna Popović
Balaban formira novi odbornički klub

Banjaluka - Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban formira novi odbornički klub, što bi moglo ugroziti dalje funkcionisanje skupštinske većine.

Balaban, kadar DNS-a, koji sa SNSD-om, SP-om, Ujedinjenom Srpskom te odbornikom nacionalnih manjina čini većinu u ovom sazivu Skupštine grada, potvrdio je da pokušava formirati grupu odbornika kojoj će biti prioritet  interes građana, a ne stranaka.

- Oni koji uđu u novi klub ostali bi članovi svojih partija, ali želimo da se više posvetimo građanima, jer interesi partija nisu uvijek i interesi građana - izjavio je Balaban u jučerašnjoj pauzi zasjedanja Skupštine grada.

Dodao je da je razgovarao sa odbornicima o toj ideji i rekao da su mnogi zainteresovani, ali nije želio navesti imena.

Prema nezvaničnim informacijama, "u igri" su Balabanove stranačke kolege Stojan Vukajlović i Nenad Šibarević, nezavisni odbornik Milenko Jaćimović, socijalisti Milan Milaković i Darko Milošević te opozicionari Predrag Vulin i Ljubo Ninković iz SDS-a.

- Nemam namjeru da ovim idem u prekompoziciju vlasti - rekao je Balaban i dodao da nema rok za formiranje kluba.

Priznao je da ima različite stavove u odnosu na DNS.

- Baš zato što mogu da imam svoje mišljenje, pristupio sam DNS-u i tu planiram da ostanem. Kada je u pitanju odnos sa strankom uvijek ću biti na strani građana - rekao je Balaban.

Komentarišući mogućnost da zbog tih planova bude smijenjen sa funkcije prvog čovjeka Skupštine grada te da bi ga na tom mjestu mogao naslijediti nezavisni odbornik Zoran Talić, Balaban je rekao da ne strahuje od toga.

- Za izbor na tu poziciju je potrebna politička podrška. Jednog dana iz ovih ili onih razloga neću biti na toj funkciji i smiješno je da strahujem. Talić je mlad i perspektivan političar i ne bi mi smetalo da bude moj nasljednik - kazao je Balaban.

Komentarišući ove Balabanove planove, gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da postoji koalicioni sporazum koji je na snazi te da dok god se poštuje nema razloga za promjene.

- Ko izađe iz okvira koalicionog sporazuma mora da snosi teret njegovog kršenja. U ovom momentu niko zvanično, van pisanja medija, nije najavio izlazak iz koalicije. U stalnom sam kontaktu sa partnerima i vidljive su velike turbulencije u klubovima DNS-a i SP-a. Ukoliko one dovedu do pucanja klubova ili napuštanja, to će neminovno značiti redefinisanje odnosa u gradskoj Skupštini i novu podjelu karata - objasnio je Radojičić.

Istakao je da je u srijedu predsjedništvo Gradskog odbora SNSD-a zaključilo da bilo koje iskakanje iz koalicionog sporazuma te formiranje novih klubova, napuštanje partije ili pregrupisavanje znači kršenje sporazuma, što, kako kaže, otvara vrata za nove i drugačije koalicione sporazume.

Komentarišući najavu radnika Centra za socijalni rad da će krenuti u štrajk ako Skupština ne smijeni direktoricu Veru Sladojević, Radojičić je rekao da je dobio više anonimnih pisama radnika Centra.

- Ne možete nekoga smijeniti ako za to nemate razlog, a u dosadašnjim izvještajima je teško naći razlog - istakao je Radojičić.

Govoreći o primanjima direktora gradske "Toplane" Radojičić je rekao da se radi o previsokom iznosu za naše prilike.

Usvojen rebalans budžeta

Skupština grada usvojila je juče ovogodišnji rebalans gradskog budžeta koji sada iznosi 208,1 milion KM umjesto dosadašnjih 130,7 miliona KM. Osim toga, prihvaćena je i odluka o visini sredstava za stipendiranje učenika i studenata, koja iznose 1,6 miliona KM. Produžen je mandat vršiocima dužnosti načelnika resornih odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana