Bajden 248, Tramp 214 elektorskih glasova

Srna
Bajden 248, Tramp 214 elektorskih glasova

VAŠINGTON - Nakon što je osvojio saveznu američki državu Viskonsin, demokratski predsjednički kandidat Džozef Bajden ima 248 elektorskih glasova, dok republikanski kandidat Donald Tramp ima 214 glasova.

Za pobjedu na izborima potrebno je 270 elektorskih glasova.

Prema današnjim projekcijama CNN-a, Džozef Bajden pobjedio je u saveznoj državi Viskonsin, koja donosi 10 elektorskih glasova.

Bajden je, kako navodi CNN, osvojio 49,4 odsto glasova, a Tramp 48,8 procenata.

Izborni štab predsjednika Donalda Trampa odmah je najavio da će zatražiti ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, iako rezultati predsjedničkih izbora u toj državi tek treba da budu zvanično proglašeni.

Bajden poziva pristalice da doniraju novac za pravnu bitku

Demokratski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD Džo Bajden pozvao je danas pristalice da daju finansijski doprinos akciji njegove kampanje za zaštitu izbora u slučaju moguće pravne bitke.

“Da bismo osigurali da se svaki glas prebroji pokrećemo najveću akciju za zaštitu izbora. Zato što Donald Tramp neće odrediti ishod ovih izbora, već građani Amerike”, naveo je Bajden na Tviteru.

Kandidatkinja za potpredsjednicu SAD Kamala Haris takođe je na Tviteru pozvala pristalice da doniraju novac, prenosi CNN.

“Tramp je sinoć zaprijetio da će ići na sud da spreči prebrojavanje svih glasova, ali naša kampanja je spremna da uzvrati. Naš rad bi mogao da traje nedjeljama i treba nam vaša pomoć. Možete li da donirate pet dolara za Bajdenov fond za borbu?”, napisala je ona.

Ishod američkih predsedničkih izbora još je neizvijestan, a prebrojavanje glasova i dalje traje.

Trampov štab traži obustavu brojanja glasova

Izborni štab kandidata Republikanske stranke za američkog predsjednika Donalda Trampa podnio je tužbu u državi Mičigen za zaustavljanje brojanja glasova na predsjedničkim izborima.
“Podnijeli smo tužbu pred sudom u Mičigenu da se prekine prebrojavanje glasova dok ne bude odobren značajniji pristup kontrolora. Takođe, zahtijevam reviziju glasačkih listića, koji su otvoreni i prebrojani dok nije bilo značajnijeg pristupa”, ističe se u saopštenju.

Još nema jasnog pobjednika u Mičigenu, koji nosi 16 elektorskih glasova.

Trampov izborni štab, takođe, traži ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, drugoj državi gdje je veoma mala razlika u broju glasova između njega i kandidata Demokratske stranke Džozefa Bajdena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana