Bahati vozači parkiraju gdje stignu

Igor Pilipović
Bahati vozači parkiraju gdje stignu

Banjaluka - Pojedini vozači ne biraju mjesto za parkiranje, pa se tako sve češće u gradu mogu vidjeti vozila parkirana na stepenicama, autobuskim stajalištima, trotoarima, stazama za bicikliste, te parking mjestima za lica sa invaliditetom.

Zbog prekršaja nepropisnog parkiranja motornih vozila ukupno su u prošloj godini izdata 3.263 prekršajna naloga. Istovremeno, zbog neplaćanja parkinga blokirana su 5.454 vozila, podaci su Odjeljenja komunalne policije.

- U toku januara 2016. službenici Odjeljenja komunalne policije izdali su 163 prekršajna naloga zbog nepropisnog parkiranja vozila i izvršili 303 blokiranja - rekli su u Gradskoj upravi.

U udruženju UDAS RS kažu da je mnogo nesavjesnih vozača.

- Nesavjesni vozači uopšte ne poštuju parking prostor namijenjen za vozila kojima upravljaju osobe sa invaliditetom, posebno ispred tržnih centara u gradu, te ispred zgrada u kojima stanuju osobe sa invaliditetom iako je vidno obilježeno kome je parking namijenjen - rekao je predsjednik Upravnog odbora udruženja UDAS RS Siniša Todorović.

Kada je riječ o javnim parkinzima, u ovom udruženju su zadovoljni načinom na koji se problemi lica sa invaliditetom rješavaju.

- Imamo izuzetnu saradnju o tom pitanju sa nadležnom službom grada. Kada se desi da naši članovi, korisnici, ne mogu da parkiraju vozilo na parking mjesto na javnim parkinzima ili ako je došlo do zloupotrebe od strane nesavjesnih vozača, kontaktira se odmah sa "pauk" službom i problem se riješi - rekao je Todorović.

UDAS RS već nekoliko godina realizuje javne kampanje za poštovanje parking prostora namijenjenih osobama sa invaliditetom ispred tržnih centara.

- Rezultati kampanje su bili pozitivni samo dok je trajala kampanja, jer bi se po njenom završetku zloupotrebe vraćale na staro. Nesavjesni vozači u ovom slučaju znaju da ne postoje sankcije prema njima i zbog toga ne poštuju navedeni parking. U ovom slučaju i tržni centri bi trebalo da imaju veću odgovornost, da i pored obilježenih parkinga za osobe sa invaliditetom preduzmu mjere da se oni i poštuju - rekao je Todorović.

Dragan S., koji živi u naselju Centar, kaže da skoro svakodnevno viđa primjere bahatog parkiranja.

- Mislim da bi komunalna policija trebalo da više kažnjava ovakve pojedince. Jedino ih može opametiti "udarac po džepu" - kaže Dragan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana