Badnjaci najljepši zimski ukrasi

Igor Pilipović
Badnjaci najljepši zimski ukrasi

Banjaluka - Duh božićnih praznika odavno se osjeća na ulicama grada, a badnjaci, za koje građani kažu da su najljepši zimski ukrasi, preplavili su Banjaluku.

Veliki dio zasluga za to pripada uličnim prodavcima, jer sve što simbolizuje Badnje veče i Božić, a to su badnjaci i svijeće u pšenici, može se naći na njihovim štandovima. Prodaja se obavlja u blizini crkava i u frekventnim pješačkim zonama.

Cijene badnjaka su na nivou prošlogodišnjih i kreću se od dvije do 20 KM, a zavise od veličine hrastove grane i drvceta, dok je cijena saksije sa pšenicom i svijećom marka. Aranžmani koji sadrže sve ono što simbolizuje Božić, a to su žito, svijeća, grančica badnjaka, orasi, lješnici, hljeb… mogu se naći po cijeni od pet KM. Ima za svakog ponešto, ali prodavci se jedinstveni kada kažu da prodaja ne ide onako kako su priželjkivali.

- Ima posla oko svega da se spremi i napravi aranžman, ali slabo nam se to isplati. Kod nas je, izgleda, narodu sve postalo skupo - rekao je prodavac Goran Knežević kojeg smo zatekli ispred hrama Svete trojice.

I ostali prodavci imaju slična mišljenja dok cupkaju ispred svojih "artikala" na sedam stepeni ispod nule.

- Vjerujem da ćemo prodati aranžmane, nije skupo i nadam se da će badnjaci i aranžmani najbolje ići na Badnji dan i za Božić ujutro. Istina, mnogi se žale da im je skupo, a nama je ovo samo mala dodatna zarada. Niko ne vrednuje ono što smo mi uložili dok smo nabavili i napravili aranžmane i što na debelom minusu stojimo i prodajemo našu robu - rekao je prodavac Dragomir Popović koji je božićne aranžmane i badnjake izložio na štandu napravljenom od snijega.

Prostor na kom prodavci nude svoje proizvode je besplatan.

- Sreća je da ne plaćamo zakupninu, jer da to radimo, ne bismo imali zarade. I ovako je ona mala - dodao je Popović.

Mišljenja kupaca o cijenama su podijeljena. Jedni prilaze štandovima, raspitaju se za cijenu, a onda uz konstataciju da je skupo odlaze. Oni drugi kupuju badnjake i božićne aranžmane. Većina ljudi odvoji novac bar za badnjak, nije bitno koje veličine.

- Badnjak kupujem svake godine. Nije kriza u novčaniku, kriza nam je u glavi. Kako kažu Francuzi: "Ako nešto hoćeš da uradiš ili pribaviš, naći ćeš način, a ako nećeš, nađeš izgovor" - rekla je penzionerka Boja Slavnić.

Mala zarada

Zarada uličnih prodavaca nije velika u periodu božićnih praznika.

- Dugi niz godina na ulici prodajem aranžmane i badnjake, mogu vam reći da zarada nije velika, ali svaka marka dobro dođe. Prošle godine od silnog truda i rada ostalo mi je svega 70 KM - rekao je prodavac Dragomir Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana