Azil na Manjači dobija novo ruho

Jana Kezić
Azil na Manjači dobija novo ruho

BANjALUKA - S obzirom na to da je udomljavanje životinja plemenit gest, brojni psi različitih rasa i karaktera u azilu na Manjači čekaju svoje vlasnike, a dok se to ne dogodi biće im obezbijeđeni bolji uslovi u njihovom privremenom domu.

Iz Odjeljenju za komunalne poslove su istakli da se ovih dana nastavlja sa uređenjem bokseva u azilu.

-  Činimo sve da bi boravak pasa u azilu bio što prijatniji - naveli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

U Gradskoj upravi za “Glas Srpske” kažu da bi radovi trebalo da budu završeni u prvoj polovini ove godine, u zavisnosti od vremenskih uslova te ističu da se u azilu nalazi 145 pasa.

- Ne postoji određena rasa pasa za koju se više interesuju naši sugrađani. Svog ljubimca iz azila odaberu putem fotografija koje su dostupne na internet stranici grada, putem “Fejsbuk” stranice “Udomi ljubav” ili odlaskom u azil. Dosadašnja statistika je pokazala da građani biraju pse manjeg rasta, te da su mlađi i da imaju dobar karakter - kazali su u Gradskoj upravi.

Podsjetili su da grad konstantno radi na poboljšanju uslova u azilu, pa su tako ljetos psi dobili ograđen prostor za boravak na otvorenom. Osim toga, postavljena je i nova stolarija na objekat azila, te su napravljeni odvojeni boksovi za štence.

Osim unapređenja infrastrukture grad sprovodi i akciju “Udomi ljubav”,  s ciljem da jedinke iz azila pronađu stalni dom. Zbog toga je pokrenuta i posebna “Fejsbuk” stranica, a organizuju se i Dani otvorenih vrata. Istakli su da se u azilu radi o psima koji su spremni za udomljavanje, jer su prošli kompletan tretman, koji obuhvata pregled veterinara, sterilizaciju, obradu protiv parazita, te osim toga, životinje prođu i test karaktera.

- Akcija iz mjeseca u mjesec opravdava očekivanja te je prošle godine više od 70 pasa dobilo vlasnike i topli dom - naveli su u Gradskoj upravi.

Ranije je navedeno da su uslovi za udomljavanje da je pas starosti od tri mjeseca do pet godina, da nije agresivan, da nije ugrizao ili povrijedio čovjeka ili drugu životinju, te da je vakcinisan, mikročipovan i zdrav. Osim toga, budući vlasnik mora da bude punoljetan, a jedno lice može udomiti maksimalno dva psa iz azila.

Podaci o vlasniku unose se u obrazac za udomljavanje i vlasnik preuzima obaveze prema potpisanoj izjavi, a dobija i zdravstvenu knjižicu sa upisanim vakcinama, tretmanima i sljedećim zahvatima.

- Vlasnik je dužan da iz bilo kog razloga nemogućnosti držanja psa vrati u azil - rekli su ranije iz ovog odjeljenja.

Jedna sugrađanka, koja je nedavno iz azila udomila psa, kaže da se na taj način čini dobro djelo, jer se spasavaju nečiji životi. 

- Prije samog usvajanja štenaca, a naročito odraslih pasa iz azila, treba da budete spremni da pružite puno ljubavi i znanja vašem novom vjernom prijatelju, jer je do tada već puno pretrpio i patio  - kazala je ona.

Kontakt

Svi zainteresovani sugrađani koji žele da udome psa upravo iz azila, odnosno svi oni koji žele na lakši način da odaberu svog ljubimca – dodatne informacije o udomljavanju pasa mogu dobiti radnim danima u Odjeljenju za komunalne poslove putem telefona: 051/244-526.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana