Autobuske karte u Banjaluci po starim cijenama

Jelena Tanacković
Autobuske karte u Banjaluci po starim cijenama

BANjALUKA - Prodaja mjesečnih karata za jun u javnom gradskom i prigradskom prevozu počela je juče, a građani će ih plaćati po starim cijenama, dok je troškove poskupljenja preuzeo grad.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić i dodao da su prevoznici po instrukcijama nadležnog gradskog odjeljenja obavezni da se pridržavaju odluke Skupštine grada i važećih pojedinačnih ugovora.

- Građani plaćaju iznose kao i do sada, a razlika će biti fakturisana gradu po završenoj prodaji, takvu instrukciju smo dobili iz Gradske uprave. U praksi smo dužni da na markicama iskažemo cijene koje su predviđene cjenovnikom, a zakonska obaveza je da se one naruče ranije kako bi bile odštampane do početka prodaje karata - objasnio je Mijić.

Naglasio je da će, ukoliko cijena nafte poraste u narednom periodu, prevoznici podnijeti novi zahtjev o poskupljenju u skladu sa ugovorom.

Mijić ističe da prevoznici nastavljaju da finansiraju prevoz dok grad ne isplati dogovoreni dio.

- Opet prevoznici daju određeni ustupak s ciljem rješavanja ovog problema. Pristali smo na to i u skladu je sa odlukom - kazao je Mijić.

Kako kaže, potrebno je da se zna da su preduzeća javnog prevoza stvarana godinama i da zapošljavaju više od stotinu radnika.

- Pokušavamo da spasimo preduzeća i radna mjesta, a da svoj posao odrađujemo onako kako treba i da nam bude plaćen. Ne čekamo neku milostinju ili bilo kakve subvencije, želimo da nam se karta plati u skladu sa ekonomskom cijenom - kazao je Mijić.

Aktuelna administracija stoji pri ranijem stavu, a to je da nema dovoljno novca da pokrije amandmane koje je uložio SNSD.

- Očekujemo da ćemo ta sredstva dobiti u skladu sa odlukama koje su donesene. Ukoliko tako ne bude, vidjećemo dalje poteze. U svakom slučaju to je preuzeta obaveza, a ne dogovor - naglasio je Mijić.

Na pitanja kada će i kojim kategorijama prevoznika grad isplatiti subvencije, juče nismo dobili odgovore u Gradskoj upravi.

Skupština

Odbornici Skupštine grada usvojili su novi cjenovnik u javnom autobuskom prevozu uz amandmane Kluba odbornika SNSD, koji, između ostalog, predviđa da poskupljenje karata ide na teret grada. Iz SNSD-a su odgovorili da povećanje cijene karata na teret građana ne dolazi u obzir. Predlagali su tokom rasprave da grad obezbijedi novac tako što će odustati od projekata koji u ovom momentu nisu prijeko potrebni, kao što je rekonstrukcija starog mosta u Trapistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana