Autobusi bez brojeva zbunjuju putnike

Vesna Popović
Autobusi bez brojeva zbunjuju putnike

Banjaluka - Neodgovarajuće oznake linija na kojima saobraćaju autobusi u gradskom prevozu na zadnjem dijelu vozila zbunjuje veliki broj putnika.

Građani se žale da veliki broj autobusa na zadnjem dijelu vozila ili nema nikakve oznake ili postavljeni broj ne odgovara liniji na kojoj saobraća autobus.

Sugrađanka Jelena Vuković kaže da je najgore kada u posljednji tren pokušava stići na autobus, a na stanici je parkirano više vozila čija se oznaka vidi tek kada se dođe do prednje strane autobusa.

- Obično sam u žurbi i teško je prepoznati koji od autobusa vozi na mojoj liniji i vrijedi li za njim trčati. To je pogotovo izraženo u užem centru grada, gdje prolazi veliki broj autobusa - rekla je Vukovićeva. 

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić kaže da na svim autobusima ovog prevoznika koji imaju tehničke mogućnosti postoje oznake na kojoj liniji saobraćaju na zadnjem dijelu vozila.

- Isto tako, svi naši autobusi imaju oznake linije na kojoj voze naprijed i na bočnoj strani vozila - dodao je Mijić.

Smatra da su postojeće oznake na autobusima dovoljno obavještenje za putnike.

Zamjenik direktora "Bočac tursa" Slobodanka Marčeta potvrdila je da svi autobusi ovog preduzeća nemaju odgovarajuću oznaku na zadnjem dijelu vozila. Nije sa sigurnošću mogla da kaže o koliko autobusa je riječ.

- Obaveza je da na prednjoj starni autobusa imamo naznačeno na kojoj liniji vozi. To sva naša vozila u gradskom i prigradskom prevozu imaju - navela je Marčeta.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da svi autobusi na linijama javnog gradskog prevoza moraju biti vidljivo označeni brojevima linija na kojima saobraćaju.

- Brojevi linija na vozilima moraju biti istaknuti i naprijed i nazad. To nije najveća zamjerka na račun prevoznika u gradu. Veći problem imamo kada su u pitanju neredovno održavanje redova vožnje na pojedinim linijama, nedostatak klima-uređaja u autobusima i slično - naglasio  je Novaković. 

Mali trošak

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović smatra da postavljanje oznaka na zadnji dio autobusa ne predstavlja veliki trošak za prevoznike.

- Riječ je o običnim naljepnicama, a putnicima će biti lakše da prepoznaju koji autobusi su na stanici - naveo je Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana