Autobus na liniji 14b ponovo vozi

Aleksandar Stojanović, Ilijana Božić
Autobus na liniji 14b ponovo vozi

BANjALUKA Autobusi na liniji 14b, koja povezuje Starčevicu, Rebrovac i još neke dijelove grada sa autobuskom stanicom za međugradski prevoz, od danas će biti ponovo u funkciji nakon što su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve uvažili prijedloge građana, potvrđeno je za “Glas Srpske”.

Kako su kazali u odjeljenju, prilikom ponovnog uvođenja gradskog prevoza vodili su se potrebama i brojem građana koji koriste određenu liniju.

- Sa radom je počelo 16 od 23 linije, a vraćamo i 14b. Neke linije nisu uvedene zbog toga što su zatvorene škole i fakulteti, a najveći broj korisnika autobusa, pored zaposlenih, su upravo đaci i studenti. Na pojedinim linijama u redovnim okolnostima imamo desetak putnika, a sada nema ekonomske opravdanosti za njih - istakli su u odjeljenju.                  

Kako su dodali, u narednom periodu svakako će pratiti situaciju i, u skladu sa potrebama građana, biće razmatrano uvođenje i redukcija linija.

- To zavisi od mnogo faktora, prije svega od epidemiološke situacije i broja korisnika javnog prevoza. O svim promjenama i novinama građani će biti pravovremeno obaviješteni - kazali su u gradskom Odjeljenju za saobraćaj.    

Direktor “Pavlović tursa” Goran Starčević kazao je da su u svakodnevnom kontaktu sa Gradskom upravom te da će od danas biti pojačani polasci na pojedinim linijama.  

- Pratimo radno vrijeme putnika i na osnovu toga podešavamo polaske, tamo gdje se ispostavi da su ljudima neophodni češći polasci, uvodićemo ih - rekao je Starčević i dodao da, kad cijeli sistem krene da funkcioniše kao ranije, tada će i javni prevoz početi normalno da radi.   

Jedna od mještanki Starčevice kazala je da ju je juče ujutro iznenadilo kad je vidjela da linija 14b nije u funkciji, jer to je linija koju koristi veliki broj zaposlenih.

- Starčevica je veliko naselje i mnogi rade u Kumsalama, Česmi i tom dijelu grada oko međugradske autobuske stanice. Ta linija ide i kroz Borik, dio centra i drugih naselja, tako da je neophodna. Linija ne mora biti potpuno uspostavljena, ali značilo bi nam mnogo da saobraća u jutarnjim časovima i poslijepodne, kad radnici idu na posao i vraćaju se kući - rekla je žiteljka Starčevice Stana Lamešić.

Frontmen “Zostera” Mario Knezović za “Glas Srpske” o novom albumu, izolaciji i životu tokom pandemije

Mjere zaštite

Goran Starčević je istakao da se, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo, poštuju predviđene mjere u autobusima.

- Vozila se dezinfikuju i sređuju u garažama prije izlaska na liniju, a u toku rada vozač vrši dezinfekciju. Putnici, prema pravilima, moraju imati maske prilikom korišćenja javnog prevoza i moraju držati odstojanje u autobusima. Sjedišta unutar vozila obilježavamo tako da putnici, kad iskoriste sjedište, skinu ili stave obilježje. Građani su veoma disciplinovani i pridržavaju se propisa - rekao je Starčević.

Novi red vožnje možete pogledati ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana