Armirač i stolar prijeka potreba tržišta rada

Jana Kezić
Armirač i stolar prijeka potreba tržišta rada

BANjALUKA - Konkurs za upis 20. generacije polaznika formalnog obrazovanja u Centru za obrazovanje odraslih otvoren je do kraja mjeseca, a ponuđeni su i novi programi i to armirač, stolar i električar-elektroinstalater za kojima vapi tržište rada.

Iz godine u godinu raste broj novoupisanih kandidata, a najtraženiji smjerovi su ekonomija, elektroenergetika i saobraćaj.

U ponudi ovog centra, jedine javne ustanove koja se bavi obrazovanjem odraslih, polaznicima je na raspolaganju 21 zanimanje.

- U protekle tri godine objavljujemo javne pozive za upis u programe redovnog srednjoškolskog obrazovanja odraslih, prekvalifikacije i dokvalifikacije i to kroz tri upisna roka. Trenutno je u toku upis 20. generacije polaznika formalnog obrazovanja i traje do kraja mjeseca - kazali su u Centru.

Istakli su da su od ove godine uveli nove programe koji su hitno potrebni privredi, a ovaj vid obrazovanja omogućava radniku da se za kratko vrijeme osposobi za nove poslove.

- Među novim programima osposobljavanja su armirač, stolar građevinske stolarije i električar-elektroinstalater, kao i 11 drugih programa među kojima ističemo bravara, CNC programera i operatera kao i varioca - kazali su u Centru.

Kvalitet i savremeni pristup su im na prvom mjestu, zbog čega su oformili tim koji čine 44 predavača i praktičara sa velikim iskustvom.

- Obrazovanje odraslih je specifično i razlikuje se od klasičnog pedagoškog pristupa - istakli su u ovoj ustanovi koja je lani reakreditovala postojeća zanimanja i uvela 14 novih.

Centar, koji postoji 61 godinu, prepoznatljiv je i po kursevima engleskog i njemačkog jezika za najmlađe.

- Možemo reći da smo, kada je riječ o cijeni, najpovoljniji u BiH jer smatramo da obrazovanje mora biti dostupno svakom mališanu. Osim toga, imamo i individualne kurseve stranog jezika, od kojih je najveća potražnja za slovenačkim jezikom - kazali su u Centru.

Dodali su da posljednje dvije godine vlada veliko interesovanje za kurseve krojenja i šivanja, grominga, ali i informatičke kurseve.

- Lani je nakon petogodišnje pauze upisana i generacija polaznika za osnovno obrazovanje, a trenutno se obrazuje 13 kandidata - rekli su Centru.

Uslovi

U Centru za obrazovanje odraslih kažu da je za upis potrebno dostaviti svjedočanstva završnih razreda (za prekvalifikaciju i dokvalifikacije), izvod iz matične knjige rođenih i popuniti prijavni obrazac.

- Osnovni uslov je da polaznik ima 18 ili više godina i da nema status redovnog učenika i studenta - kazali su u ovom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana