Ansambl “Banjalučki vez” planira brojne nastupe: Srca publike osvajaju i u devetoj deceniji

Jana Kezić
Ansambl “Banjalučki vez” planira brojne nastupe: Srca publike osvajaju i u devetoj deceniji

“Čaršija”, “Svilen konac”, “Kraj Vrbasa sjedi momče” i “Bolna leži Anđelija mlada” samo su neke od kompozicija u kojima može uživati publika ansambla “Banjalučki vez”, čiji članovi i u devetoj deceniji nastoje da sačuvaju tradicionalnu muziku od zaborava.

Predsjednik Upravnog odbora ansambla “Banjalučki vez” Borislav Drobac za “Glas Srpske” kaže da ansambl broji 35 članova i da je osnovni motiv njegovog postojanja prvo socijalni, a onda i muzički.

- Zaista imamo potrebu za socijalnim kontaktima koji su neophodni u našim godinama, a to ostvarujemo zajedničkom ljubavlju prema muzici. Prosječna starost naših članova je oko 65 godina, a najstariji ima 83 godine - rekao je Drobac.

Istakao je da uglavnom izvode kompozicije iz svoje mladosti, te da im je publika  uglavnom približna njihovim godinama.

- Na neki način mi smo čuvari određenih kompozicija od zaborava, jer izvodimo stariju narodnu muziku, ali i novokomponovanu, starogradske pjesme, etno-pjesme i romanse, a na koncertu se nađe i poneka zabavna pjesma - kazao je Drobac.  Priča da nisu opredijeljeni za jedan žanr, nego pokušavaju da naprave kolaž.

- Želimo da se za svakog ko dođe na naš koncert nađe nešto što bi mu se moglo svidjeti -  rekao je Drobac.

Ispričao je da imaju instrumentalni, ali i vokalni dio ansambla, te dodao da probe održavaju dva puta sedmično. Po već uhodanoj šemi izvode četiri vrste koncerata. Svaka dva mjeseca, kako kaže, u Banskom dvoru imaju koncert sa potpuno novim repertoarom, a gostujuće koncerte imaju i po opštinama i gradovima u okolini Banjaluke.

- U narednom periodu ćemo učestvovati i u manifestaciji povodom oslobođenja grada “Banjalučkom proljeću” - rekao je Dobrac, dodajući da će nastupati i pred publikom u tri različite mjesne zajednice, od čega je prvi zakazan u Verićima 3. maja.

Osim toga, učestvuju i u humanitarnim koncertima po socijalnim ustanovama, domovima za stara lica i gerijatrijskim centrima.

- Kada dođemo u gerontološki centar i vidimo da su ljudi srećni jer smo im promijenili dan, onda se zaista osjećamo uzvišeno i posebno - rekao je Drobac.

Ispričao je da rade zaključno sa 30. junom, a onda idu na ljetnu pauzu.

Drobac podsjeća da ansambl “Banjalučki vez” pod ovim imenom djeluje od juna 2019. godine, a da je prije toga nosio naziv “Ansambl Zdravka Ćosića” Banjaluka.

Koncerti

Borislav Drobac kaže da ansambl “Banjalučki vez” sutra ima zakazan koncert u Prnjavoru.

- U maju i junu imamo nekoliko gradskih manifestacija u kojima ćemo učestvovati, a krajem juna ćemo nastupati na festivalu ulične muzike “Troto art” – rekao je Drobac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana