ANIP “Veselin Masleša” ima velike planove: Igrom i pjesmom od Slovenije do Turske

Miloš Vasiljević
ANIP “Veselin Masleša” ima velike planove: Igrom i pjesmom od Slovenije do Turske

BANjALUKA - Više od sedam i po decenija ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša” (ANIP) njeguje tradiciju protkanu igrom i pjesmom, a kroz običaje od zaborava je otrgao tradicionalne vrijednosti.

Lani je ansambl svečano obilježio ovaj važan jubilej, a broji oko 400 članova i iz godine u godinu se povećava. Najmlađa grupa je školica folklora koju pohađaju mališani od pet godina, pa sve do veterana koji su stariji od 70 godina. Direktor ANIP-a “Veselin Masleša” Nemanja Knežević  rekao je za “Glas Srpske” da su članovi bili aktivni i na početku ove godine, jer ime čije nose ujedno je ponos, čast, ali i obaveza da uvijek imaju na umu da moraju dati sve od sebe.

- Ovog mjeseca kreću aktivnija dešavanja od koncerata i nastupa, s tim da smo već u januaru i februaru realizovali neke, a posljednji u nizu je nastavak saradnje sa ansamblom “Kolo” iz Srbije, ovog puta posvećeno mlađim grupama. Djeca su uživala, a završni koncert biće upriličen u Beogradu -  rekao je Knežević.

Poznat je i raspored za ovu godinu gdje će nastupati.

- Svake godine pravimo planove kako za domaće, tako i regionalne, ali i međunarodne nastupe. Već smo dogovorili nastupe u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i  Sloveniji, a pri kraju su pregovori i za međunarodno gostovanje u Turskoj krajem jula i početkom avgusta - kazao je Knežević.

Kako kaže, lani su imali odlične programe.

- Prošlu godinu smo posvetili velikom jubileju, jer se malo ko može pohvaliti da iza sebe ima sedam i po decenija kontinuiranog rada bez prekidanja - kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, osim kod nas, nastupali su i van granica Srpske.

- Prošle godine imali smo i međunarodne nastupe, 15 dana smo bili u Španiji, u La Korunji i Vigu. Osim toga, imali smo i mnoge nastupe i koncerte gdje smo predstavili na najbolji način kako ANIP, tako i naš grad - rekao je Knežević.

Problemi

Prema riječima Nemanje Kneževića, puno je problema sa kojim se suočavaju ne samo u AKUD “Veselin Masleša” nego i ostala srodna društva. Ipak, ono što je uz probleme svima zajedničko jeste dobra zainteresovanost mladih za njegovanje tradicije.

- Primarno se bavimo očuvanjem i njegovanjem tradicije, mislim na sve KUD-ove i slična udruženja, ali moramo imati veću podršku, kako sa lokalnog tako i državnog nivoa, jer se susrećemo sa raznim problemima da bismo sačuvali ovu oblast - rekao je Knežević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana