ANIP “Veselin Masleša” - čuvari tradicije na sceni 75 godina

Jasmina Salopek
ANIP “Veselin Masleša” - čuvari tradicije na sceni 75 godina

BANjALUKA - Čuvari folklorne tradicije, Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša” proslaviće 75 godina postojanja i rada te će tim povodom sutra održati koncert zajedno s Nacionalnim ansamblom Srbije “Kolo”, koji takođe obilježava isti jubilej.

Koncert ova dva ansambla pod nazivom “Kolodrom” biće održan u Sportskoj dvorani “Borik” s početkom u 19 časova.

Kako su za “Glas Srpske” rekli iz ANIP-a “Veselin Masleša”, biće to jubilarna kulturno-umjetnička manifestacija na kojoj će uživati svi posjetioci. U prodaju je pušteno oko 1.000 ulaznica.

- Važno je reći da je ovo početak regionalne turneje ansambla “Kolo” i posebna čast za naš ansambl je da se prvi koncert turneje dešava u Banjaluci kroz saradnju na obostrano zadovoljstvo - kažu organizatori.

Kako kažu, nije riječ samo o saradnji “Masleše” i “Kola” već i saradnja Srpske i Srbije, s obzirom na to da se radi o jedinom ansamblu od republičkog značaja za Srpsku i nacionalnom ansamblu, odnosno javnoj instituciji Srbije, s druge strane.

- Grad je podržao ovaj događaj, a sutra će biti upriličen i prijem delegacija oba ansambla u Gradskoj upravi - rekli su iz “Masleše”.

Direktor ANIP-a “Veselin Masleša” Nemanja Knežević rekao je za “Glas Srpske” da su ponosni na činjenicu da treći put sarađuju s profesionalnim Nacionalnim ansamblom Srbije.

- Ovo je najbolji uvod za naš centralni jubilarni koncert koji će se održati krajem juna ili početkom jula na tvrđavi Kastel kada ćemo, osmu godinu zaredom, biti organizatori i domaćini festivala Srpskog folklora - rekao je Knežević.

Ističe da, nakon tih manifestacija, od 11. do 26. juna idu na turneju u Španiju gdje će učestvovati na dva festivala čiji su organizatori nacionalne asocijacije Španije i Portugalije.

- Spajamo dva festivala, u gradovima La Korunja i Vigo, gdje ćemo biti 15 dana. To je veoma ozbiljan poduhvat, finansijski ali i organizaciono - rekao je Knežević.

Dodaje da je ANIP “Veselin Masleša” često dio svjetskih festivala, koje organizuje Internacionalni savjet festivala folklora i folklorne umjetnosti (CIOFF). Knežević navodi da je vidljiva potreba za vraćanjem običajima i tradicionalnim vrijednostima.

- Uloga kulturno-umjetničkih društava i ansambala jeste da u teškim vremenima sačuvaju ono što je najljepše i najznačajnije za naš narod, a to su kultura, tradicija i istorija - kaže Knežević. Uslovi u kojima rade nisu zadovoljavajući.

- Brojimo oko 350-400 članova, a zbog prostornog kapaciteta nekada nismo u mogućnosti da primimo sve zainteresovane. Trenutno radimo u gradskim prostorijama u Aleji Svetog Save u prizemlju, a spajanje s podrumom, gdje se nalazi arhiv ZIBL-a, bi nam značajno olakšalo rad - ističe Knežević.

Narodne nošnje

Prepoznatljivost ANIP “Veselin Masleša” ogleda se kako u nastupima i igri, tako i u najbogatijem fundusu narodnih nošnji.

- Imamo 1.400 kompleta narodnih nošnji, od čega je više od 70 odsto originalnih. Prema njima se mora odnositi na poseban način i uputstvima koje smo dobili iz Muzeja RS - navodi Knežević. Dodao je da je pitanje koliko će opstati jer se dio nošnje koristi za koncerte i nastupe, a u današnje vrijeme teško je naći originalne primjerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana