Andrej Zamolo: Bez premca u gradnji i vožnji dajak čamaca

Aleksandar Stojanović
Andrej Zamolo: Bez premca u gradnji i vožnji dajak čamaca

Banjaluka - Trka dajak čamaca bila je šlag na torti 66. “Ljeta na Vrbasu”. Pobjednik u konkurenciji seniora bio je, a ko bi drugi nego Andrej Zamolo. Svojim 23. trijumfom ovaj graditelj čamaca upisao se zlatnim slovima u anale manifestacije.

Dominaciju koja traje od 1996. godine, kada je prvi put trijumfovao, do danas niko nije prekinuo, a kako je istakao, iza njega je veliki rad, trud i posvećenost dajaku.

- Za ovu trku se ne pripremam samo ljeti, nego tokom čitave godine. Učestvujem u raznim sportskim manifestacijama, od polumaratona do raftinga, a kada dođe ljeto, Vrbas i dajak postaju moja druga kuća. Sve ove pobjede su rezultat velike posvećenosti, truda i rada - rekao je Zamolo.

Istakao je da je od 2010. vožnja dajak čamcima podignuta na viši nivo.

- U takmičenje se uključio veći broj takmičara, na obale Vrbasa došao je i veći broj gledalaca - istakao je Zamolo i dodao da je zadovoljan i većom zainteresovanošću građana i turista za ovaj simbol grada.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je treće mjesto zauzeo polaznik njegove “Nektar škole dajakaštva” Đorđe Trninić.

- Nakon samo dvije godine rada pojavio se i popeo na postolje član našeg klupskog podmlatka. To nam je zalog za budućnost - kazao je Zamolo.

Pored učešća u trkama i vožnji čamca, Zamolo dugi niz godina izrađuje ova plovila.

- U saradnji sa Turističkom organizacijom i gradom dajak je postao brend Banjaluke - zaključuje Zamolo.

“Banjaluka” najljepša

Dajak čamci su prodefilovali Vrbasom i predstavili se publici, a titulu najljepšeg ponio je čamac simboličnog imena “Banjaluka”.

Pored toga, održana je trka i u juniorskoj i veteranskoj konkurenciji. Među omladincima najbolji je bio Andrej Vranješ, dok je među “starom gardom” pobjednik Zlatko Kivac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana