Amidžić: Niži porez na nepokretnosti ne odnosi se samo na bogate

Srna
Amidžić: Niži porez na nepokretnosti ne odnosi se samo na bogate

BANjALUKA - Odbornik SNSD-a u banjalučkoj Skupštini grada Srđan Amidžić rekao je danas da se prijedlog te stranke i koalicionih partnera o utvrđivanju niže stope poreza na nepokretnosti na području Banjaluke za 2021. godinu ne odnosi samo na bogate građane.

- Građani bi trebalo da znaju da imamo 69.000 obveznika koji plaćaju porez na nepokretnosti, a među njima je 68.000 fizičkih lica - rekao je Amidžić na konferenciji za novinare tokom održavanja sjednice Skupštine grada u Banjaluci na kojoj se, između ostalog, razmatra Nacrt ovogodišnjeg gradskog budžeta od 149,4 miliona KM.

Amidžić je rekao da Banjaluka ima oko 1.000 poslovnih subjekata koji plaćaju porez na nepokretnosti i za koje je on bitna stavka u uslovima pandemije virusa korona.

- Dakle, nije tačna teza da se to odnosi samo na bogate građane - rekao je Amidžić.

On je rekao da smanjenje poreza na nepokretnosti podrazumijeva određeni udar na budžetsku kasu Banjaluke.

-  Ali, budžet će morati da koriguje neke svoje rashode - rekao je Amidžić i podsjetio da se grad u proteklom sazivu, zarad pomoći ljudima u pandemiji virusa korona, takođe morao odreći određenih prihoda, poput takse za isticanje reklama i onih po osnovu zakupa, uz razne subvencije.

On je poručio da sada treba pokazati brigu i razumijevanje prema onima koje je pandemija najviše pogodila, a to su građani Banjaluke.

- Da grad Banjaluka, kako je to činio i ranije, nađe način da sve smanjene prihode poveća - rekao je Amidžić.

Amidžić je podsjetio da je grad Banjaluka ranije, zajedno sa Poreskom i Geodetskom upravom Republike Srpske, pokrenuo projekat da se povećanjem obuhvata poreskih obveznika dođe do veće sume novca za realizovanje pojedinačnih projekata.

- Dakle, smatramo da je prijedlog o utvrđivanju niže stope poreza na nepokretnosti na području Banjaluke za 2021. godinu odgovoran prema pomenutih 69.000 lica. To je ono na čemu ćemo, vjerovatno, insistirati - rekao je Amidžić.

Prijedlog odluke o utvrđivanju stope poreza na nepokretnosti na području Banjaluke predložila je skupštinska većina predvođena SNSD-om, a tim dokumentom predviđa se umanjenje za 50 odsto ove poreske stope kako bi privrednicima bio olakšan rad tokom pandemije virusa korona.

Kada je riječ o Nacrtu budžeta grada, Amidžić je rekao da pri njegovom utvrđivanju treba uvijek voditi računa o običnim ljudima.

On je rekao da u tom nacrtu ne vidi stavke na kojima je ranije insistirano, a to su, između ostalog, gradnja porodičnih ambulanti i dječijih igrališta, sanacija osnovnih i srednjih škola, podrška kulturno-umjetničkim društvima i projekti usmjereni prema starijim građanima.

- Mi ćemo u skupštinskoj diskusiji skrenuti pažnju na te stvari jer želimo da se to koriguje i vjerujemo da će Gradska uprava na tom planu imati sluha -  rekao je Amidžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana