Ambulanta u Donjim Kolima: Prvi pacijenti krajem aprila

Aleksandar Stojanović
Ambulanta u Donjim Kolima: Prvi pacijenti krajem aprila

BANjALUKA - Ambulanta porodične medicine u Donjim Kolima trebalo bi da otvori vrata pacijentima krajem aprila na probni period od šest mjeseci.

Ljekar porodične medicine ordiniraće jedan dan u sedmici.

Kazali su ovo za "Glas Srpske" u Domu zdravlja.  U ovoj zdravstvenoj ustanovi istakli su da nedovoljan broj pacijenata koči otvaranje novog objekta, koji je izgrađen još 2017. godine.

Kako su naveli 2018. godine izvršeno je anketiranje stanovništva o njihovoj želji da se preregistruju u novu ambulantu, a od 689 stanovnika, njih 419 se izjasnilo se da se ne želi liječiti u Donjim Kolima.

- Otvaranjem ambulante na određeni period želimo da  uložimo dodatne napore na povećanju broja zainteresovanih građana koji bi se registrovali i liječili na ovom lokalitetu. Početkom rada ambulante u mjesnoj zajednici Donja Kola dali bismo mogućnost građanima da se registruju u toj ambulanti - istakli su iz Doma zdravlja.

Dodali su, s obzirom na to da će doktor porodične medicine raditi jedan dan u nedjelji, stanovništvo koje se bude registrovalo u toj ustanovi imaće mogućnost da ostalim danima dobije usluge porodičnog ljekara u onom timu porodične medicine u kojem je do tada bilo registrovano.

Po standardima i normativima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske  propisano je da tim porodične medicine ima 2.000 registrovanih pacijenata, što u ovoj mjesnoj zajednici nije slučaj.

- Međutim, naša želja je da svi stanovnici grada imaju što dostupniju zdravstvenu zaštitu. Smatramo da će period od šest mjeseci biti dovoljan i dati jasnu sliku da li su građani zainteresovani da se liječe u ambulanti porodične medicine Donja Kola - zaključili su iz Doma zdravlja.

Predsjednik MZ Donja Kola Milan Đukić kazao je da je ova odluka "Doma zdravlja" dobra vijest za sve mještane ovog naselja.

- Siguran sam da će zainteresovanost mještana biti velika, jer ovdje živi veliki broj starijih ljudi kojima su usluge ljekara neophodne. Iako je to samo jedan dan u sedmici, to je pozitivan korak i uvjeren sam da će i nakon probnog perioda ambulanta nastaviti da radi - kazao je Đukić.

 

Šteta da ne bude iskorišćen

Izgradnja ambulante u Donjim Kolima realizovana je 2017. godine u okviru zajedničkog projekta Vlade Republike Srpske i grada "Jačanje zdravstvenog sektora - dodatno finansiranje".

- Riječ je o, zaista, modernom i kvalitetnom objektu i bila bi šteta ako on ne bi bio iskorišćen za namjenu za koju je izgrađen - kazao je predsjednik MZ Donja Kola Milan Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana