Ambrozija pokošena sa 76.750 kvadrata

V. P.
Ambrozija pokošena sa 76.750 kvadrata

Banjaluka - Alergena biljka ambrozija je ove godine uklonjena sa 76.750 kvadratnih metara javnih površina, rečeno je u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

- Ova akcija realizovana od jula do oktobra, a iz budžeta grada za tu namjenu izdvojeno 20.000 KM - rečeno je u pomenutom odjeljenju.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove poručuju da su njihovi

inspektori,  tokom 2015. godine, naložili košenje na  191.300 kvadratnih metara poljoprivrednih parcela na kojima je registrovana ambrozija.

- Obaveze o uklanjanju ambrozije u velikoj mjeri su ispoštovane, jer je zabilježen samo jedan prekršaj - rekli su u ovom odjeljenju.

Naglasili su da veliki problem prilikom borbe protiv ove korovske biljke, predstavljaju zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja.

- Sporne su, uglavnom, parcele  kod  kojih su neraščišćeni  imovinsko-pravni odnosi, na kojima je prostornim planom određena neka druga namjena, pa se do privođenja ne održavaju kako bi trebalo, te parcele čiji  su vlasnici u inostranstvu - objasnili su u ovom odjeljenju.

U  slučaju da se ne ispoštuju nalozi inspektora o košenju ambrozije predviđene su kazne od 5.000 KM za preduzeća, 1.500 KM za odgovorno lice u preduzeću i 700 KM za pojedince.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana