Ambrozija cvjeta pa mnogima smeta

Maja Stanojević
Ambrozija cvjeta pa mnogima smeta

BANjALUKA - Korovska biljka ambrozija ovih dana pojačano izaziva alergijske reakcije kod ljudi jer je ušla u intenzivniju fazu cvjetanja. Zbog toga je povećana koncentracija njenog polena u vazduhu i mnogi imaju problema sa otežanim disanjem, kijanjem, suzenjem očiju i drugim alergijskim reakcijama.

Kako je saopšteno iz Odjeljenja za komunalne poslove zbog toga je odavno počelo košenje ove biljke na području grada i do sada je uklonjena sa oko 56.000 kvadratnih metara.

- Sa košenjem ambrozije počeli smo još u julu na Banjalučkom polju, kod tržnog centra “Delta”, a  sklonjena je sa javnih površina na više lokacija. Ovogodišnja akcija trajaće do kraja septembra. Pozivamo sugrađane da se uključe u akciju i pokose ambroziju sa privatnih parcela  - kazali su iz odjeljenja.

Prema podacima Gradske uprave, ovaj korov uništen je i u ulicama: Jovice Savinovića, Franca Šuberta, Majevičkoj, Bitoljskoj, Branka Perduva, Veljka Mlađenovića, Starog Vujadina, Kralja Aleksandra i drugim.  Iz budžeta grada izdvojeno 20.000 KM za ove potrebe.

Kako su istakli iz Odjeljenja za komunalne poslove komunalna policija obilazi parcele i upozorava na potrebu suzbijanja ove alergene biljke gdje se u slučaju nepoštovanja mjera vlasnici kažnjavaju u skladu sa nadležnostima, te se propisuju određene kazne. Kazne za pojedince su do 700 KM, a za firme i do 5.000 KM za nesuzbijanje.

- Svake godine muž i ja obavezno kosimo imanje, prvenstveno jer djeca pate od alergija na polene raznih biljaka a pogotovo ambrozije. Na taj način pokušamo da spriječimo kijanje, kašljanje i druge tegobe koje izazivaju alergeni, rekla je stanovnica Starčevice Ana Petrović.

Prema polenskom semaforu koncentracija polena ambrozije je visoka pa  može da izazove reakcije i kod zdravih ljudi.

- Zbog povećanja koncentracije polena ove korovske biljke, apelujemo da se naši sugrađani pridruže akciji uništavanja, te da oni koji su alergični planiraju godišnje odmore i putovanja u tom periodu, kazao je direktor  Poljoprivrednog instituta koji ima polenski semafor,  Vojislav Trkulja.

Preporuke

Ljekari preporučuju da osobe alergične na ambroziju treba da drže  otvorene prozore između deset sati uveče i rano ujutru, po mogućnosti koriste klima uređaj sa filterima, prate polenski izvještaj i  ne suše veš napolju. Takođe,  po dolasku u kuću obavezno treba da se istuširaju i operu kosu, promijene garderobu, koriste kvalitetne hipoalergijske kozmetičke proizvode, te izbjegavaju namirnice koje mogu da izazovu sličnu alergijsku reakciju, a to su dinja, lubenica, banana i kamilica.

- Počela je sezona alergijskih reakcija na ambroziju. Simptomi su kijavica, svrbež, te curenje iz nosa i glavobolja -  kažu ljekari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana