Alergije napunile ambulante

Vesna Popović
Alergije napunile ambulante

Banjaluka - Cvjetanje biljaka u gradu zelenila kakav je Banjaluka, svakog proljeća napuni ambulante sa onima kod kojih polen izaziva alergijske reakcije. Tako je bilo i prethodnih dana kada su mnogi potražili pomoć ljekara zbog kašljanja, pojave crvenila u očima, kijanja, curenja iz nosa, umora i razdražljivosti.

Potvrdila je to "Glasu Srpske" načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Kosana Stanetić.

 - Dolaskom proljeća i cvjetanjem biljaka donose probleme  velikom broju ljudi. Najveći broj sugrađana bori se sa alergijama u "vlastitoj režiji" . U pitanju su pacijenti koji već godinama imaju reakcije na različite vrste polena biljaka i ne odlaze doktoru već na svoju ruku kupuju različite lijekove koje ublažavaju simptome. Preporučujemo ipak da prije uzimanja lijekova  dobiju savjet ljekara - navela je Stanetićeva.

Napomenula  je da je najbolji način da se ublaže simptomi  izbjegavanje kontakta sa alergenima te povećana higijena.

- Važno je često pranje posteljine te tuširanje  i pranje kose, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći. Vlaga ili plijesan nekada mogu pojačati simptome alergije ili alergijske astme, pa se preporučuje često provjetravanje prostorija i održavanje higijene prostorija – preporučila je Stanetićeva.

Istakla je da se u slučaju akutne alergijske reakcije, potrebno odmah javiti ljekaru radi adekvatne terapije. Sugrađani poručuju da su sa prvim toplim danima osjetili pojavu polena u vazduhu.

- Čim krene cvjetanje biljaka počinje curenje iz nosa i svrab u očima zbog čega moram uzimati lijekove protiv alergije. Većinom kupujem one koje mogu dobiti bez recepta ljekara. Pomoć doktora tražim jedino kada se baš loše osjećam i to u jeku sezone cvjetanja ambrozije - kazala je Jelena Benić iz Šargovca.

Banjalučani svakodnevno mogu pratiti kolike su koncentracije polena različitih alergenih biljaka u vazduhu na takozvanom  polenskom semaforu na intrenet stranici grada. Mjerenja su počela 21. aprila i trajaće do kraja oktobra. Posljednjih dana bile su povišene koncentracije poena  lijeske, jove, tise, čempresa, jasena, hrasta i graba. 

Ambrozija

Ambrozija je jedna od najjačih alergenih biljaka na koju većina građana ima alergijsku reakciju u vidu kijavice, curenja nosa i crvenih očiju. Ova biljka cvjeta u junu a širenje ambrozije najčešće se sprečava košenjem ali njeno istrebljenje najbolje je čupanjem ove biljke iz korijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana