Aktivnosti Udruženja “Mozaik prijateljstva”: Pripremaju imanje za proizvodnju hrane

Jelena Tanacković
Aktivnosti Udruženja “Mozaik prijateljstva”: Pripremaju imanje za proizvodnju hrane

BANjALUKA - U prvom socijalnom preduzeću u Ramićima, koje je pokrenulo Humanitarno udruženje “Mozaik prijateljstva” pripremaju imanje da bi mogli da postave plastenike u kojima će na proljeće početi proizvodnja hrane za javnu kuhinju “Obrok ljubavi”.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” predsjednik “Mozaika prijateljstva” Miroslav Subašić i dodao da uređuju pristupni put ka imanju.

- U donjem dijelu zgrade već se izrađuju industrijske krpe. Glavni problem nam je taj što nismo još riješili problem krovne građe. Očekivali smo da ćemo to dobiti od preduzeća “Šume Republike Srpske”, ali nismo, tako da je krov i dalje u lošem stanju - kazao je Subašić.

Naglasio je da je ova građa veoma skupa.

- Nema šanse da to “Mozaik prijateljstva” sam nabavi. Krov objekta na imanju je veliki problem, jer prokišnjava. Nama treba 30 rogova za krov, a jedan košta oko 70 KM, tako da nam je to baš veliki problem, ali i prioritet. Osim rogova, potrebni su nam i crijep, lim i željezo - istakao je Subašić.

Pozvao je sve ljude dobre volje da im pomognu u nabavci. Istakao je da preduzeće trenutno radi na volonterskoj osnovi, ali i da još nije registrovano.

- Postavljanje plastenika je takođe skupo. Prije toga mora niti pripremljeno komplet imanje, ali sam ipak vrlo zadovoljan i srećan, jer mnoge stvari koje smo uradili nisu bile jednostavne - rekao je Subašić.

Kako je kazao, ovo socijalno preduzeće konačno je dobilo i priključak na gradski “Vodovod”.

- Radnici ovog preduzeća ugradili su priključak za vodu bez novčane naknade. Naš tim ovu pomoć dočekao je sa velikim oduševljenjem jer nam je zbog građevinskih radova potrebna velika količina vode. Socijalno preduzeće smo gradili u teškim uslovima. Snalazili smo se tako što su komšije donosile vodu u kantama. Kada smo se priključili na vodu, radovi su ubrzani - kazao je Subašić.

Prema njegovim riječima, sve ovo ne bi ostvarili da nije bilo pomoći dobrih ljudi i različitih donacija. Nedavno su uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske uspjeli zasaditi oko 1.000 sadnica različitih voćki.

- Veliku zahvalnost dugujemo vrijednim djevojkama i momcima, predstavnicima ministarstva, koji su sa nama posadili svaku sadnicu, uz zlata vrijedne savjete. Od srca smo zahvalni svima koji nam pomažu, jer bez njih, ne bismo uspjeli - zaključio je Subašić.

“Obrok ljubavi”

Miroslav Subašić je ranije rekao da je ideja da se prvo socijalno preduzeće u Ramićima bavi proizvodnjom hrane, ali i preradom tekstila i namještaja.

- Na ovaj korak smo se odlučili, jer nam je dosadilo da stalno molimo za donacije za našu javnu kuhinju “Obrok ljubavi”. Nadamo se da će projekat biti samoodrživ - kazao je Subašić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana