Ako zahladi, radijatori u Banjaluci topli već od 1. oktobra

Aleksandar Stojanović
Ako zahladi, radijatori u Banjaluci topli već od 1. oktobra

Banjaluka - Sezona grijanja u gradu počeće 15. oktobra, a topli radijatori najranije se mogu očekivati 1. oktobra ukoliko spoljna temperatura tokom dva uzastopna dana bude ispod 12 stepeni.

Iz preduzeća “Eko toplane” rekli su da je do sada obezbijeđeno 75 odsto potrebnih količina ogreva.

- Nabavka energenata teče planiranom dinamikom, a do kraja ove godine trebalo bi da budu obezbijeđene količine za kompletnu sezonu grijanja 2019/2020 - rekli su iz “Eko toplana”.

Dodali su da je tokom ljetnih mjeseci urađen veliki posao na sanaciji toplifikacione mreže koja je godinama uzrokovala velike gubitke toplotne energije.

- Uprkos činjenici da je toplifikaciona mreža stara skoro pet decenija i dotrajala te da je tokom prethodnih sezona dolazilo do problema u isporuci toplotne energije usljed pucanja cijevi, maksimalnim angažmanom ljudskih i materijalnih resursa, a u skladu sa finansijskim i vremenskim mogućnostima, “Eko toplane” su uradile dosta posla na sanaciji nekih od najkritičnijih tačaka na sistemu - istakli su iz ovog preduzeća i dodali će rezultati biti vidljivi već od prvih dana nove sezone te da očekuju manji broj reklamacija korisnika.

U prethodnim mjesecima na nekoliko lokacija potpuno su zamijenjene cijevi vrelovoda, šahtovi, te je urađen remont toplotnih podstanica.

- Cjevovodi su zamijenjeni kod tvrđave Kastel, u ulicama Anđe Knežević, Olimpijskih pobjednika i Carice Milice i na više lokacija na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića. Takođe, u okviru projekta izgradnje novog kružnog toka na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Solunske i Kozarske zamijenjena je dotrajala trasa vrelovoda - istakli su iz “Eko toplana”

Iz komapnije je navedeno da je i dio mreže saniran i u ulicama Braće Mažar i majke Marije, Kralja Petra I Karađorđevića, Majke Jugovića, Dragiše Vasića, Slobodana Kusturića, na Bulevaru Desanke Maksimović, u Pilanskoj ulici, na Bulevaru vojvode Živojina Mišića, kao i ispod mosta Venecija.
 

Cijena grijanja

Iz “Eko toplana” su kazali da se cijena grijanja neće mijenjati i pored najavljenog poskupljenja električne energije za industrijske potrošače.

- Najavljeno poskupljenje će, u svakom slučaju, prouzrokovati veće troškove “Eko toplanama”, ali će cijena za korisnike grijanja ostati na nivou prethodne sezone - rekli su iz ovog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana