Kubni metar drva 65, a tona uglja 150 maraka

S. Tadić, A. Pepić
Kubni metar drva 65, a tona uglja 150 maraka

Kako se bliži jesen i zima, tako se u gradu povećava potražnja za ogrevnim drvetom i ugljem. Stanovnici Banje Luke ovog ljeta za kubni metar trupaca drveta treba da izdvoje 65 maraka, a 75 maraka za metar iscijepanih drva.

Jovo Marković iz Meline prodaje drva u Pilanskoj ulici, kao i ostali trgovci ogrevom, jer je tu Administrativna služba odredila mjesto za tu vrstu djelatnosti.

- Proteklih godina stanovnici Banje Luke su u velikoj mjeri u avgustu kupovali drva. Međutim, ove godine prodaja slabo ide. Očigledno je da je svjetska kriza uticala i na to da se manje prodaje ogrev. Nikako nisam zadovoljan. Mnogi kažu da je drvo skupo, a ne znaju koliko snage i truda treba da trupac izvučeš iz šume, izrežeš i dovezeš na mjesto gdje se prodaje  - kaže Marković.

Prema njegovim riječima, povećana je cijena otkupa drva iz "Šuma Republike Srpske", koja iznosi više od 60 maraka po metru kubnom.

- Najviše drva se proda u septembru i oktobru jer ljudi čekaju posljednji momenat, a ne razmišljaju o tome da je tada cijena najviša. U proljeće je najniža cijena drva, ali tada skoro da i nema prodaje - naglasio je Marković.

Pored toga, ističu prodavci, i cijena uglja se povećala u posljednjem periodu, tona, kako narod voli da kaže, "ćumura" košta 150 maraka.

- Mislili smo da će usljed povećanja cijene drva doći do obimnije prodaje uglja, ali to se nije desilo. Prodaja drvenog i kamenog uglja koji se dovozi iz Banovića je bila na niskom nivou i prošlih godina, ali ove godine je posebno loše - naglasio je jedan od prodavaca uglja.

Građani Banje Luke kažu da su cijene visoke, pogotovo sada u ovim teškim vremenima, kada su svi svjesni ekonomske krize koja vlada.

- Trenutno ne znam šta ću kada dođe zima, drva su skupa, već se treba razmišljati i odvajati novac za kupovinu. Jednostavno, nemam drugog izbora nego da kupim drva i platim ih po toj cijeni - rekla je Mira Račić koju smo zatekli na pijaci ogreva.

Prodavci kažu da se posao prodaje drva nikako ne isplati, upravo zbog visoke cijene otkupa, ali da nemaju izbora jer drugim poslom ne mogu da se bave. Osim što prodaju drva i ugalj, bave se i prevozom drva, a cijena usluge prevoza je 15 maraka po metru kubnom.

- Vršimo i usluge cijepanja drva, a cijena se formira po dogovoru, u zavisnosti od količine koja se cijepa - istakao je za kraj Jovo Marković.

Šumsko gazdinstvo

- Ogrevno drvo izrezano po metru prostornom kod nas košta 44,40 maraka, dok metar kubni drva u trupcima košta 64,35 maraka. U cijene je uračunat PDV, a prevoz drva od strane gazdinstva se posebno obračunava u zavisnosti od količine koja se prevozi i udaljenosti mjesta na koje je potrebno dostaviti drva - rekli su u Šumskom gazdinstvu "Banja Luka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana