18. Majski susreti Gojko Grahovac: Djeca pokazala izviđačke vještine

Jasmina Perišić foto: A. Čavić
18. Majski susreti Gojko Grahovac: Djeca pokazala izviđačke vještine

Banjaluka - Park "Mladen Stojanović" vrvio je minulog vikenda od razdragane mladosti iz Republike Srpske i Federacije BiH, koja se okupila na tradicionalnim, 18. po redu, Majskim susretima izviđača "Gojko Grahovac".

Oko 250 djevojčica i dječaka pokazivalo je znanje i umijeće u dobro poznatim disciplinama: prenos šifrovanih poruka, vezivanje čvora, paljenje vatre, orijentacija, snalaženje u prirodi…

Grad domaćin i organizator Majskih susreta Izviđački odred "22. april" spremno su dočekali razdraganu mladost.

Mališani iz Prijedora, Doboja, Kozarske Dubice, Broda, Tešnja, Visokog, Brčkog privukli su pažnju stanovnika, koji su se zatekli u najpoznatijoj gradskoj oazi zelenila ili su prolazili pored nje. Mlađi izviđači nadmetali su se na užem području grada, dok su oni najmlađi poletarci i pčelice pokazivali znanja i izviđačka umijeća upravo u parku.

Koordinator štaba odreda izviđača "22. april" Nikola Šodić rekao je da su Majski susreti namijenjeni isključivo mlađim izviđačima i da oni predstavljaju poziv svim roditeljima da svoje mališane upišu u izviđačke odrede, gdje će se upoznati sa vještinama snalaženja u prirodi.

- Izviđači prvenstveno promovišu vid zdravog druženja u prirodi. Mi smo ljubitelji prirode i topografije. U vrijeme kada je preovladala moderna tehnologija veoma je korisno da djeca stiču znanja i vještine u prirodi i druže sa svojim vršnjacima i da ne provode vrijeme uz kompjuter - rekao je Šodić.

On je dodao da su na Majskim susretima bile organizovane igre predviđene za djecu uzrasta od pet do 16 godina.

- Pokazivali su svoje umijeće na poligonu spretnosti, u traženju skrivenog blaga, snalaženju u prirodi, čvorologiji i paljenju vatre. Bilo je raznih igara, ali poenta svega je da djeca izraze svoju snalažljivost - kazao je Šodić.

Član odreda izviđača "Gostilj", iz Doboja Marica Nišić kaže da je po drugi put učestvovala u Majskim susretima.

- Svašta sam naučila u posljednje četiri godine, koliko sam u izviđačima. Snalazim se u prirodi, jer sam naučila kako da zapalim logorsku vatru, razapnem šator, vežem čvor i razne druge vještine. Biti izviđač je naročito lijepo zbog druženja i upoznavanja mnogih drugara, ali i putovanja na koja često idemo - rekla je Nišićeva.

Devetogodišnja Selena Šmanja, koja je već godinu član izviđačkog odreda "22. april", kaže da uživa u tome što je postala izviđač.

- Naučila sam kako da vežem čvor, ali i dosta igara. Lijepo mi je u izviđačima i ne propuštam naše sastanke - kazala je Šmanja.

Rezultati

Prvo mjesto na ovogodišnjim Majskim susretima osvojila je ekipa iz odreda izviđača "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora. Drugo mjesto pripalo je ekipi iz odreda izviđača "Vermont" iz Brčkog, dok je treće mjesto osvojila ekipa iz odreda izviđača "Crni vrh" iz Tešnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana