Zvjezdice spustile zavjesu

Aleksandra Glišić
Zvjezdice spustile zavjesu

Banjaluka - Priča "Dvanaest zvjezdica" oživjela je na sceni banjalučkog Doma omladine u produkciji Banjalučkog studentskog pozorišta, a premijerom je u četvrtak uveče zatvorena i 37. sezona ovog teatra.

- Ostvarili smo cilj da ne napravimo patetičnu priču o smrti dvanaest banjalučkih beba, već da ukažemo da je ovaj događaj u prvom redu porodična tragedija koju i politika i umjetnost često zloupotrebljavaju. Mi smo bili iskreni i pokazali smo jasan stav o našem viđenju manipulacije tragičnim ljudskim sudbinama - kaže autor, reditelj i scenograf ove poetske drame Aleksandar Pejaković.

Predstava je inspirisana istinitim događajem iz 1992. godine, kada su u Kliničkom centru u Banjaluci, zbog nedostatka kiseonika, umirale bebe, ali i bubrežni bolesnici. U predstavi igraju banjalučki studenti i srednjoškolci Bojana Tomašević, Gorica Rajić, Nađa Kostić, Drago Batar, Aleksandar Ševo i Zoran Jelić.

Na svečanom zatvaranju sezone dodijeljena su i godišnja priznanja Banjalučkog studentskog pozorišta. Nagrada "Likota" za najboljeg člana amatera pripala je Jeleni Stojaković i Borisu Saviću. Najbolji saradnik profesionalac je Vladimir Đorđević, koji je nagrađen priznanjem "Dobrica Stefanović", dok je nagrada "Lucijan Latinger" za životno djelo pripala Dragoslavu Medojeviću. Nina Vukašinović je kao najvjerniji gledalac dobila nagradu "Indeks".

Najgledanija predstava u protekloj sezoni je "Rekvijem za ljubav", autorski projekat Seada Đulića, rađena u koprodukciji sa Mostarskim teatrom mladih 1974.

Rekonstrukcija

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović najavio je da će sljedeće godine biti rekonstruisan prostor Banjalučkog studentskog pozorišta u Gospodskoj ulici, za šta će iz budžeta grada biti izdvojeno 300.000 maraka.

- Već sam dao nalog da se urade urbanističko-tehnički uslovi za rekonstrukciju tog prostora. Ukoliko ne bude većih problema, predviđeno je da renovirani prostor pozorišta bude u funkciji sljedeće godine - rekao je Gavranović, koji je bio na premijeri predstave "Dvanaest zvjezdica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana