“Zlatna anima” otišla u Njemačku

Aleksandra Madžar
“Zlatna anima” otišla u Njemačku

Istočno Sarajevo - Gran pri “Zlatna anima” za najbolju predstavu u cjelini na festivalu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu pripala je komadu “Mali Hevelman” Ruth Brockhausen u produkciji Pozorišta noći iz Njemačke.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu mr Vojislav Vujanović, teatrolog iz Sarajeva, dr Rita Fleis teatrolog iz Srbije i prof. dr Radoslav Lazić teatrolog iz Srbije.

Festival je završen u petak dodjelom nagrada i izvođenjem predstave “Bajka o psiću” Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

- Kruna festivala je njemačka predstava “Mali Hevelman”, koji je ušao u estetsku kulturu sarajevske djece. Njima se pridružuju i druge umjetničke, edukativne i zabavne predstave na opštu radost mladog pokoljenja - obrazložio je žiri svoju odluku.

Diploma za scenografiju i kostimografiju otišla je u ruke Svili Veličkovoj za predstavu “Patuljak Nosonja” Državnog lutkarskog teatra iz Slivena (Bugarska).

Slobodan Ninković dobio je diplomu za glumačko ostvarenje za ulogu viteza u predstavi “Bajka o vitezu bez konja” Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Takođe, diploma za glumačko ostvarenje pripala je i Ani Mariji Lalovoj za ulogu vještice, vojvode i marketa u predstavi “Patuljak nosonja” Državnog lutkarskog teatra, Sliven, Bugarska.

Diplome za glumačka ostvarenja dobili su u Slavica Vučetić iz Pozorišta mladih Novi Sad, Danilo Mihnjevič i Andrija Poša  iz Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Zrenjanin.

- Svjetski umjetnici lutkarskog teatra dali su neprocjenjiv doprinos kulturi Istočnog Sarajeva i Republike Srpske, poklaljajući djeci visoke estetske domete scenske reprezentativne umjetnosti - smatra članovi žirija.

Ansambl “Državnog lutkarskog teatra” iz Slivena sa festivala će ponijeti diplomu za kolektivnu animaciju, a situ diplomu dobio je i ansambl Lutkarske scene Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Zrenjanin.

Reditelju Jovanu Caranu pripala je diploma za režiju za predstavu “Tvrdoglavo jaje” Lutkarska scena Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”.

Najbolja predstava po odluci žirija publike, kojim je koordinirao Peđa Hart, magistar muzike iz Istočnog Sarajeva je “Bajka o vitezu bez konja” Pozorišta mladih Novi Sad, Srbija.

Dramaturgija

Diploma za najlutkovitiju predstavu festivala pripala je ansamblu Lutkarska scena Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Zrenjanin za “Tvrdoglavo jaje”.

Za scenografiju su nagrađene Naida Begović i Adisa Vatreš koje su radile na predstavi “Djevojčica sa šibicama” u produkciji “Studija lutkarstva” i “Altteatar”. Marta Gušnjovsa dobila je diplomu za dramatugiju “Viteza bez konja” Pozorišta mladih Novi Sad Srbija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana