Publika nagradila “Srpsku dramu” na 16. Danima pozorišta

G.S.
Publika nagradila “Srpsku dramu” na 16. Danima pozorišta

MRKONjIĆ GRAD - Predstava “Srpska drama”, rađena po tekstu Siniše Kovačevića, dobila je najviše glasova publike na 16. Danima pozorišta u Mrkonjić Gradu.

Pobjednička predstava izvedena je u produkciji “Trsteničkog pozorišta” i Dramskog ateljea “Vuk Karadžić” Grabovac iz Trstenika. Režiser pobjedničke predstave Miloš Milošević izjavio je da je predstava premijerno izvedena u maju 2022. godine, a da je nakon toga na završnom festivalu dramskog stvaralaštva Srbije u Kuli nagrađena kao najbolja, nakon čega je izvedena na još 13 festivala na kojima je osvojila oko 50 nagrada.

- Iako je tema iz rata, mi smo se u predstavi trudili da napravimo antiratnu dramu i po mišljenju kritičara i publike, smatram da smo uspjeli u tome - rekao je Milošević. U čast pobjednika odigrana je predstava “Ko' kamen (Velenka Brstinova i kćer joj Dragana)”, autora Dragane Mandrape, u produkciji Srpskog prosvjetnog društva “Prosvjeta” iz Banjaluke. Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Ljiljana Čekić, koja igra u predstavi, izjavila je da je ovaj pozorišni komad koji govori o stradanjima u posljednja dva rata iz vizure žena, do sada odigran 26 puta, a premijerno je izveden prošle godine u oktobru.

- To su priče majke i kćerke koje su mogle da ispričaju svoje životne priče, sudbine, kao i životne tragedije. Kroz njihove životne priče prelamaju se i drugi životi i mi se lako identifikujemo sa ovim pričama, jer su ljudi na ovim prostorima postradali u više navrata u prošlom vijeku - naglasila je glumica.

Publika je prve festivalske večeri imala priliku da pogleda predstavu “Pokondirena tikva” u izvođenju glumaca Gradskog pozorišta iz Mrkonjić Grada, a koju je po tekstu Jovana Sterije Popovića režirala Marije Ubović. Druge večeri predstavili su se glumci pozorišta “Daske” iz Laktaša predstavom “Smrt gospodina Goluže”, po tekstu Branimira Šćepanovića i u režiji Ognjena Todorovića. Trećeg dana predstavu “Nešto kao sreća”, rađenu po tekstu Brankice Radonjić, odigrao je Dramski studio Narodne biblioteke “Branko Radičević” iz Dervente, u režiji Siniše Tešanovića. Organizator 16. Dana pozorišta je Gradsko pozorište Mrkonjić Grad, a pokrovitelj opština Mrkonjić Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana